Nieuws

Kalender

27 september

Clubkampioenschappen

 

Meer »

Prikbord

  • Geen berichten om weer te geven.

Prognose finale Phoenixmannen. Kansloos?

Prachtig natuurlijk dat de Phoenix mannen de competitiefinale gehaald hebben (te houden op zondag 15 september), maar maken ze ook kans op promotie naar de eerste divisie? Dit is een vurige wens van de club en al jaren een van de speerpunten in het beleidsplan wedstrijdatletiek: “zowel de vrouwen als mannenploeg komen uit in de eerste divisie.” (dit is het een na hoogste nivo in Nederland.)

Om de kansvraag te beantwoorden heb ik gekeken naar de voorronde resultaten van alle 12 teams die meedoen in de finale. Dit betreft 4 teams die in de voorronde in de eerste divisie uitkwamen en 8 teams die in de tweede divisie uitkwamen. Alle 12 teams hebben 3 wedstrijden afgewerkt.

In de finale staan niet alle atletiekonderdelen op het programma. Ontbrekende onderdelen zijn de 1500m, de 4x100m, het hinkstapspringen en het kogelslingeren. Alle andere onderdelen staan wel op het programma.
In de finale worden punten naar plaats uitgedeeld, de beste krijgt 12 punten, de slechtste 1 punt.

Als we van de onderdelen die wel op het programma staan de uitslagen van de deelnemende teams op een rij zetten en daar steeds de beste prestatie van nemen krijgen we de volgende voorspellende uitslag:


club punten
Phanos 130
Eindhoven Atletiek 107
AV Unitas 105
Leiden Atletiek 104
AV Attila 99
AV Achilles Top 94
AV Zaanland 88
Scorpio 79
Spado 78
AV Gouda 75
AV Phoenix 75
AV Flevo Delta 60
 

NB In dit overzicht is de 4x400m niet meegenomen, aangezien deze niet gelopen is door de teams in de 2e divisie. Dit onderdeel staat in de finale echter wel op het programma.

De top 5 komt volgend jaar in de eerste divisie uit, de andere 7 in de tweede divisie.
Kortom, even terug naar de kop van dit stuk, de kans dat Phoenix promoveert in september is niet groot. Maar, ook niet onmogelijk:

Als we nog even een andere tabel erbij pakken zien we hoe Phoenix op de verschillende onderdelen scoort (op basis vd drie voorrondewedstrijden):


100 meter 3
110 meter Horden 4
200 meter 3
3000 meter Steeple 11
400 meter 5
400 meter Horden 7
5000 meter 8
800 meter 12
Discuswerpen 1
Hoogspringen 9
Kogelstoten 1
Polsstokhoogspringen 4
Speerwerpen 3
Verspringen 4
 

Traditioneel scoort Phoenix op de langere loopnummers goed (als we de beste mensen op kunnen stellen) en ook hoogspringen is met Tieme van voldoende nivo. Op de werpnummers hobbelen we traditiegetrouw erg achteraan (al zie ik bij de jeugd zeker steeds meer lichtpuntjes, maar dit heeft tijd nodig). Verder valt op dat we ook op de sprint en de overige springnummers in de achterhoede acteren maar dat we daar 4-en en 3-en scoren. En daar liggen de grootste kansen naar mijn idee. Als het lukt om van veel van die 4-en en 3-en 6-en en 7-ens te maken hebben we toch nog een kans. In de voorronde wedstrijden zijn we ook al drie keer boven onszelf uitgestegen, dus waarom niet in de finale?

Lars Janssen

  • No comments found