Phoenix prominent aanwezig tijdens eerste Utrecht Science Park Marathon

Atleten pakken meerdere podiumplaatsen, maar zien belangrijkste prijzen aan hun neus voorbij gaan

Na het faillissement van de Jaarbeurs Utrecht Marathon in 2013 had Utrecht geen “echte” wegwedstrijd meer in het voorjaar. Met de introductie van de Utrecht Science Park Marathon probeert men dit ontstane gat op te vullen. Deze eerste editie trok in totaal 4.000 lopers (over vier afstanden) en met de potentie van dit evenement heeft Utrecht er weer een groot sportevenement bij. Veel Phoenix atleten wisten dit evenement te vinden en het geel-zwart-wit was daarom prominent aanwezig op de eerste startrijen. De meeste van hen liepen de 10 kilometer, een enkeling koos voor een andere afstand.

De 5 en 10 kilometer startte al vroeg in de ochtend (respectievelijk 10:00 uur en 10:45 uur). Waar de meeste studenten nog op een oor lagen, legde Rogier Overkamp de 5 kilometer af in iets meer dan 20 minuten (20:01). Toen alle (5 kilometer) deelnemers binnen waren mochten de 10 kilometer lopers het parcours betreden. De eerste vier kilometer leidde de lopers door Amelisweerd, waarna Bunnik werd doorkruist en de lopers in een rechte lijn weer terugliepen naar De Uithof. Het 10 kilometer-parcours werd daarom vooraf ook als snel bestempeld, echter strooide de straffe wind roet in het eten.

Ondanks de wind startten de meeste Phoenix atleten snel. Leon en ik liepen tot ongeveer vier kilometer in de kopgroep mee, maar moesten daarna de eerste twee lopers laten gaan. We liepen daarna vrijwel volledig solo naar respectievelijk 31:56 en 32:19 en eindigden daarmee net op (Leon) en net naast (Arjen) het podium. Jeroen en Marijn liepen kort daarachter gezamenlijk op (tot drie kilometer), waarna Jeroen versnelde en Marijn moest lossen. Daarna moest Marijn ook Jaap laten lopen en finishte vrij teleurstellend (citaat van Marijn) in 36:07. Jeroen en Jaap waren daarentegen erg tevreden met hun eindtijden (33:44 om 35:15).

Bij de vrouwen liep Karin een eenzame race (in het vrouwenveld) en zag haar tweede plaats nooit in gevaar komen. Zij moest echter alleen Jeanine van de Klashorst voor laten gaan. Desalniettemin was Karin erg tevreden met haar 39:11. Nicole had het daarachter zichtbaar zwaarder, maar liep niet onverdienstelijk naar 48:20. Maarten en Simon liepen in het begin van de middag dwars door de stad een afstand van 21,1 kilometer. Maarten, die de laatste tijd in goede doen is, liep een steengoede tijd en eindigde op het podium met een tijd van 1:11:31 (meer dan een halve minuut onder zijn PR). Simon’s voorbereiding liep minder vlot, want hij miste de start (verschil bruto vs. netto tijd was zes minuten). Al met al liep hij de halve marathon in iets meer dan 1 uur en 23 minuten.

Gezien het feit dat dit de eerste editie was, waren alle Phoenix atleten zeer te spreken over de organisatie, het parcours en het prijzengeld (voor het laatste onderdeel kunt u voor meer informatie terecht bij Leon en Karin). Hopelijk staan er volgend jaar net zoveel, en misschien wel meer, Phoenix-atleten aan de start, want meedoen met een wedstrijd in je thuisstad geeft toch wel een speciaal gevoel.

Uitslagen: 5 kilometer:

Rogier Overkamp 20:01

10 kilometer:

Leon Graumans 31:56 (derde man)

Arjen van der Logt 32:19

Jeroen Rodenburg 33:44

Jaap Vink 35:15

Marijn de Jonge 36:07

Karin Gorter 39:11 (eerste vrouw)

Nicole van Klink 48:20

21,1 kilometer (halve marathon):

Maarten van Ommen 1:11:31

Simon van den Ende 1:23:47

• Aanvulling op de uitslagen:

Mojalefa Kloprogge 5km 18:22 (13 jaar!)
    Joris Stevers 5km 21:57
    Daantje Mekel 5km 23:05
    Puck Mekel 5km 26:45

Paul Kommeren 10km 45:40

0 Like
  • Ondanks m'n clubtenue niet opgevallen. Maar toch: 21,1km in 1u44.09.
    Een solide tijd als voorbereiding op de Rotterdam Marathon én een 2e plaats bij de V55!

0 Like