Mannen 1 houdt het hoofd koel

De mat-rode Toyota Corrrola uit 1991 gaf op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen geen krimp. Al was dat volledig te danken aan het uiterst trage tempo dat een medeweggebruiker voor ons er op nahield. Als het aan bestuurder Lars lag, had hij z'n gedateerde vierwieler flink op z'n sodemieter gegeven om meer tijd te creëren om in te kunnen lopen. De hevige sneeuwval (‘er zitten geen winterbanden onder, maar ik heb de banden wel opgepompt…’, aldus Lars) en de harde wind in combinatie met de op ski's lijkende polsstokken stevig op het dak gebonden, gaf ons meer de indruk dat we onderweg waren naar een wintersportoord dan naar een atletiekbaan. Al had het net zo goed een uitje naar een boerderij kunnen zijn. Bij de aanblik van slierten stro die aan de binnenkant van de inmiddels als oldtimer te classificeren auto aan het plafond bungelden, vroeg medeploegleider Peter zich af of Lars recent een paard vervoerd had. Dat bleek niet zo te zijn, maar enkele strobalen was wel degelijk het geval. Toch maakte ik mij geen zorgen. Voorin zittend nam ik het goed sorteerde cassettebandjesaanbod tot mij. Bands als Dream Theater, Queensryche, Manowar, Megadeth, Dio, Rainbow en Axel Rudi Pell hebben de tand des tijds al jaren doorstaan en een retourtje Grootebroek (Stede Broec in het West-Fries) onder barre omstandigheden moest ook nog wel lukken.

Competitie Grootebroek 24042016

Grootebroek dus. Net zoals een jaar geleden het openingsdecor van de eerste wedstrijd in de tweede divisie in poule 3. Voor het eerst ook zonder de dames. Zij mochten een treetje hoger (1e divisie) maar een stuk lager in het land aantreden in Bergen op Zoom bij Spado. Hoewel het ontbreken van de gezelligheid van de dames de mannen zwaar viel, was het toch opmerkelijk hoe sterk het team gedijde zonder de aanwezigheid van het andere geslacht. Het was een verademing om iedereen als zichzelf te zien zonder macho gebral en geforceerd gedrag om indruk te maken. Dit keer was het pure intrinsieke motivatie die de boventoon voerde! En dat betaalde zich uit. Het echte spektakel was in Grootebroek te vinden. Zo konden ook de trainers onderschrijven. De verhouding Grootebroek – Bergen op Zoom was met 3-1 ruimschoots in het voordeel van de mannen.

Ondertussen aangekomen aan de Raadhuislaan bij de Streker Atletiek Vereniging werd er steen en been geklaagd over het weer. En eerlijk is eerlijk – mede door het ontbreken van de figuurlijke maar zeker ook letterlijke warmte van de dames – was de temperatuur niet om over naar huis te schrijven in West-Friesland. Hagel wordt door de meeste atleten niet direct met de competitie geassocieerd en daarbij waren de Tenerife-gangers (zie ‘t Phoentje) in de veronderstelling dat de sneeuw op de El Teide  de eerste en voorlopig laatste winterconfrontatie van 2016 was geweest. Maar gelukkig viel de wind mee en stond de wind die er was in de richting van de finish; gunstig voor de sprinters. Maar ook bij deze atletiekwedstrijd gold dat iedereen last had van de omstandigheden. Oftewel; niet zeiken maar presteren.

En dat werd er gedaan in het team dat bestond uit een mix tussen ouwe rotten en jong aanstormend talent. Ga maar na. Carel van der Werf (52) en Lars Jansen (42) zullen hoogstwaarschijnlijk meer atletiekcompetitiejaren in de benen hebben zitten dan het aantal jaar dat Max Verbrugge (18) en Alexander van Zijll Langhout (21) überhaupt geleefd hebben tot nu toe. Met een gemiddelde leeftijd van 29,7 jaar valt te concluderen dat er voldoende ervaring in de ploeg aanwezig was en dat de meesten het klappen van de zweep wel kenden. Dat was aangenaam voor de ploegleiders – waarvan ikzelf met 27 jaar blijkbaar nog steeds een broekie ben… - want door de zelfredzaamheid van het team kon er vanuit de warme kantine - waar koffie in overvloed aanwezig was - op een aangename wijze de wedstrijd gevolgd worden.

Hoogtepunten die passeerden waren:

-          Het hoogspringen van Max Verbrugge (1.95 , ‘’had minstens 2.00m moeten zijn’’) die zich een zeer waardig vervanger, wat zeg ik, concurrent van Tieme Klinkers toonde en tevens de hoogste individuele score binnen sleepte: 813 punten.

-          De tactisch gelopen seriewinst en tevens snelste 800m overall van Jeroen Rodenburg: 1:58.89.

-          De winst op de 5000m door Arjen Sierd van der Logt: 15:41.48.

-          Hij gaf het al aan; de vorm na de trainingsstage was goed en dat bleek uit de 400/200/Zweedse van Bas Jubels (respectievelijk 51.38, 23.18 en 52 hoog op de 400 in de Zweeds). Een flinke puntenklapper.

Competitie Grootebroek Marco 24042016

Verder werd er conform de verwachting gepresteerd. Met hier en daar nog een pr (Marco Jansen op de 100m (11.45) en Luuk Hendrikx op de 800m (2:04.65)) en  een enkeling die minder tevreden was over zijn prestatie. Maar zoals kenmerkend voor een succesvol team steunen we elkaar en gaan we niet bij de pakken neer zitten. Het glas kan niet altijd half vol zijn en gelukkig hebben we genoeg kwaliteit in de breedte. Concluderend kan er gesteld worden dat de start voor de mannen in 2016 ijzersterk is geweest gezien de 2e plaats in de poule en de 3e plaats landelijk. Als we dit niveau in de resterende twee wedstrijden vol weten te houden, is promotie een reële doelstelling. Bescheiden als Peter en ik zijn roepen we dat we het ploegleidersschap al jaren eerder op ons hadden moeten nemen! Wordt vervolgd; noteer 29 mei en 26 juni maar vast in de agenda!

Uitslagen (zie ook www.atletiek.nu)

100m
Verspringen
Marco Jansen 6.29m   6e 669pnt
Lars Janssen 6.28m   7e opnt

• Wat een heerlijk stuk Leon. Zou je meer mee moeten doen!

0 Like