1.1 - De apparatuur

Picture-in-PictureBij sportfotografie denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan foto's van de actie: hoogspringers bevroren boven de lat, sprinters met een verbeten trek om de mond. Niet verwonderlijk, maar ook niet volledig. Er gebeurt zoveel meer op een atletiekbaan of rond een wegwedstrijd of cross. De voorbereidingen van de atleten, het wegen van de werpmaterialen, de starter, etcetera.

Juist die tweede categorie onderwerpen is veel makkelijker te fotograferen en stelt minder hoge eisen aan je camera.

 

Waar ik de inleiding afsloot met de geruststelling dat atletiek een van de makkelijkst te fotograferen sporten is, begin ik nu met de waarschuwing dat actiefotografie doorgaans de duurste vorm van fotografie is.

In de volgende artikelen zal ik je vertellen welk soort camera het meest geschikt is voor sportfotografie en ik ga je uitleggen dat er een speciaal soort lenzen bestaat, goedkoper, lichter en kwalitatief beter, waarmee we bij atletiek heel goed uit de voeten kunnen.

Links

Er zijn op het web vele sites gewijd aan fotografie en fotoapparatuur. Hier een paar van mijn favorieten:

Sportfotografen bij de EK Atletiek in Göteborg, 2006

dpreview.com Een van de oudste en meest respecteerde review-sites. Hier vind je uitgebreide en betrouwbare tests van camera's.
fredmiranda.com Site met veel gebruikers-reviews van camera's en objectieven.
fotografie.blogo.nl Ontzettend leuke blog, Nederlandstalig, met dagelijks nieuwe tips of interessante fotografen. Niet zozeer gericht op hardware overigens.