5.1 - Selectief verscherpen

Ik vertelde je eerder al dat ik mijn camera graag op het scherpst van de snede gebruik: groot diafragma voor een kleine scherpte/diepte. En dat het autofocus-mechanisme van mijn 30D daar behoorlijk veel moeite mee heeft. Het pijnlijkst zichtbaar wordt dat in de gezichten. Bij het bekijken van een foto besteden mensen vooral heel veel aandacht aan het gezicht en met name de ogen. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien de hoeveelheid metacommunicatie wij uit iemands gezicht weten te lezen.

Voor een fotograaf betekent dat dat een foto waarop het gezicht van de hoofdpersoon niet helemaal scherp is, al snel mislukt is. Toch heb je nog redelijk wat speelruimte om heel specifiek het gelaat te verscherpen en je foto te redden.

 

De stappen die ik hieronder beschrijf maken gebruik van Photoshop, maar vrijwel ieder modern fotobewerkingsprogramma heeft de benodigde functionaliteit aan boord.

 

Selecteer met behulp van de Lasso de ogen of het hele gezicht. Selecteer de ogen of het hele gezicht
Vervaag de selectie enigzins om later geen storende overgangen te krijgen. Vervaag de selectie enigzins.
Kopieer de selectie met Ctrl-C en Ctrl-V naar een nieuwe laag. Kopieer de selectie naar een nieuwe laag.

Verscherp de selectie naar eigen inzicht. Hou er wel rekening mee dat je hierna nog gaat verkleinen en vervolgens je normale verscherping toepast.

 

 

Gebruik je net als ik de Unsharp Mask, dan verhoog je de threshold (drempel) naarmate de ISO-waarde van je foto hoger is.

 

De radius verhoog je naarmate het gezicht onscherper is.

 

Tenslotte bepaal je met amount de sterkte van het effect.

Verscherp de selectie.

 

In Photoshop (Elements) kan je stap 2 en 3 samen onderbrengen in een "action", een macro die deze handelingen voor je automatiseert. Scheelt een hoop tijd!

 

Hoewel ik mijn foto's doorgaans pas verscherp als ik ze op het juiste formaat heb gebracht (uitgezonderd een lichte verscherping in de RAW-converter), doe ik deze handeling op het originele formaat, voordat ik de foto verklein.

 

Je zal er verbaasd over zijn hoezeer je een niet al te scherpe foto op deze manier nog kan redden!