6.1 - Publiceren

Inspringen (200mm @ f/2.8)Als je veel tijd hebt gestoken in het fotograferen en nabewerken van je foto's, dan wil je deze natuurlijk ook delen met anderen. Gelukkig zijn de mogelijkheden daarvoor eindeloos sinds we internet hebben. Er zijn vele sites waar je je foto's kan plaatsen, met aanvullende mogelijkheden als het weergeven van een landkaartje, het laten afdrukken van je foto's en het zoeken van gelijkgestemde fotografen.

 

Welke site je ook kiest, een paar tips zijn altijd belangrijk:

  • Publiceer snel! Ik zie vaak direct na een evenement een enorme piek in mijn bezoekersaantallen. In de eerste 24 uur na de afgelopen Maliebaanloop had ik ruim duizend bezoekers, en dat vlakt al heel snel weer af. Een week na het evenement is iedereen het alweer vergeten...
  • Wees kritisch! Publiceer alleen die foto's waar je echt tevreden over bent. Laat je niet verleiden tot volledigheid. Mensen haken snel af als ze door stapels technisch onvolkomen foto's moeten waden. Bij mij ligt de publicatiefactor ongeveer op 10%, dus van iedere 100 foto's die ik maak, komen er hooguit 10 op mijn site.
  • Hou parallel aan je albums per evenement een album bij met je allerbeste foto's. Wees nog kritischer over wat je hierin stopt en publiceer dit portfolio voorlopig niet. Kijk er wel zelf regelmatig naar en vraag je dan af welke foto's je steeds weer ''pakken'' of juist tegen gaan staan. De portfolio-factor ligt bij mij ver onder de 1%.
  • Maliebaanloop 2007 (200mm @ f/3.2)Houd ook scherp in de gaten of je gefotografeerde mensen niet in verlegenheid brengt. In Nederland mag je op openbaar terrein mensen vrijelijk fotograferen, zolang je hun beeltenis niet misbruikt voor commerciëe of compromitterende activiteiten. En laten we wel wezen: je bent er op uit om iets moois in beeld te brengen, niet om mensen te confronteren met hun moeilijkste momenten!
  • Denk goed na hoe je met foto's van kinderen wil omgaan. Ik zet bijvoorbeeld nooit en te nimmer de achternaam van een kind in het bijschrift van een foto. En als ik een foto wil gebruiken voor een tentoonstelling, dan vraag ik daarvoor toestemming aan kind en ouders.
  • Verwacht geen geld te verdienen aan je foto's. De opkomst van de digitale fotografie heeft een hoop voordelen gebracht, maar helaas ook een inflatie in de waarde van het beeld. Ook bij mij worden zelden foto's opgevraagd, terwijl ik ze gewoon gratis aanbied voor particulieren.
  • Overweeg eens om je foto's te publiceren onder een Creative Commons-licentie. Daarin kan je regelen dat je foto's vrijelijk gebruikt mogen worden voor niet-commerciële doeleinden, mits je naam keurig vermeld wordt. Voor meer mogelijkheden en achtergronden, kijk je op de site van Creative Commons. Belangrijkste voordeel is dat je hiermee aangeeft dat bijvoorbeeld webmasters van andere verenigingen je foto's mogen gebruiken als illustratie bij een wedstrijdverslag (voel je de kleine belangenverstrengeling hier?)
  • Maak je website bekend op alle plaatsen die er toe doen!
  • En wil je eens iets heel anders doen met je foto's, laat je dan eens inspireren door dit verhaal over Soundslides!