Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

In de promotie/degradatiewedstrijd in Bergen op Zoom hebben de Phoenix-dames op zeer overtuigende wijze een plek in de 1e divisie zeker gesteld. Halverwege de dag heeft de ploeg de leiding in de wedstrijd overgenomen en die niet meer afgestaan. De sterkte van de ploeg zat niet in de uitschieters naar boven maar in het kunnen vermijden van uitschieters naar beneden. Hiermee komt duidelijk naar voren dat deze damesploeg zich goed breed heeft ontwikkeld.

Hartelijke felicitaties voor atleten, trainers en ploegleider Miriam!

Volledige verhaal van Mariska Bun:

Op 13 september moet het gebeuren in Bergen op Zoom: promotie naar de eerste divisie.

Er staat vandaag een sterk team aan de start. Zelfs zonder punten op polshoog in de voorrondes is het de dames gelukt om zich te plaatsen voor de promotiewedstrijd. In de auto stelt ploegleidster Miriam Hentzen de prognose bij vanaf de achterbank. De punten worden alvast per onderdeel berekend op basis van SB’s en deelnemende concurrenten. Er zijn op elk onderdeel maximaal 12 punten te verdienen. De winnaar krijgt 12 punten voor de ploeg, nummer twee krijgt 11 punten, nummer drie 10 punten, enzovoorts. Na zes keer opnieuw berekenen blijft de prognose nog steeds: promotie naar de eerste divisie en een tweede plaats. De meeste atleten reageren verrast: ‘Is een tweede plaats dan echt mogelijk?’, ‘Nou, ja dus op basis van vorige prestaties dit seizoen’, aldus ploegleidster Miriam. De verwachtingen voor vandaag zijn dus hoog. Een kleine meevaller: voor promotie hoeven we ‘slechts’ bij de top 5 te eindigen.

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

Bij aankomst in Bergen op Zoom wordt de motivatie om goed te presteren nog eens vergroot door onze ploegleidster. Als je je eigen SB verbetert of als je meer punten haalt dan in de prognose staat, kun je een verrassing verdienen. Dit wekt de nieuwsgierigheid van meerdere atleten. Sommigen proberen zelfs stiekem in haar tas te kijken. Helaas zijn er ook nog enkele obstakels bij aankomst. Voor 11 uur is het eerste protest al ingediend tegen de ad random serie indeling in plaats van series op tijd. Ook had Iris per ongeluk een 3kg kogelslingerding meegenomen in plaats van een 4kg. Daar dacht zij mooi mee weg te komen, maar hier dacht de scheidsrechter helaas anders over. Maar toch zit de sfeer er goed in en schijnt er een heerlijk zonnetje aan het begin van deze dag. Phoenix-jurylid Marco Jansen wordt bij het eerste onderdeel kogelslingeren meteen ingezet.

Om 11 uur gaat de wedstrijd van start met het kogelslingeren. Iris Kamp zorgt voor een dubbele verrassing op dit onderdeel. De afstand van 29.20m is een PB en levert 6 punten op. 1 punt meer dan de prognose. En dan te bedenken dat de afstand behaald is met een slinger van atletiekvereniging Spado. Nu blijkt weer: alles wat uit het zuiden komt is goed. Mee naar Utrecht dat ding! Het tweede onderdeel waarop punten binnengehaald moeten worden is de 100mH. Lisa Rodenburg en Mariska Bun komen op dit onderdeel in actie. Hoewel beide dames niet helemaal tevreden waren over hun races, levert de vierde plaats van Mariska (15.20s) 9 punten op voor de ploeg. Dat is 2 punten meer dan in de prognose. De toon van de wedstrijd is gezet. We staan al drie punten in de plus t.o.v. de prognose.

Vervolgens komen Margriet van Kammen en Sanne van Essen in actie op het hoogspringen. Margriet wordt gedeeld derde met 1.60 en haalt 10 punten voor de ploeg. Een erg knappe prestatie en opnieuw meer dan in de prognose. Sanne evenaart haar PR met 1.45. Onze volgende toppers, Jinke van der Sluis en Anne van Heerebeek, strijden voor de punten op het verspringen. Jinke haalt 9 punten binnen voor de ploeg en Anne springt een nieuw PR (4.97). Op de 800 meter staat Marijke de Visser aan de start. We zijn als team blij dat ze er weer bij kon zijn op de promotiewedstijd na een blessureperiode. Ze wordt zesde en haalt 7 punten voor de ploeg. Op het kogelstoten doen Iris en Margriet het ook goed. 6 punten op dit onderdeel, precies wat in de prognose staat. Ook is de verrassing van Miriam ondertussen bekend. Bij het halen van een SB of verbeteren van de puntenprognose kun je een chocoladereep verdienen. Hopelijk zijn het er genoeg, want voor de middag zijn er al flink chocoladerepen verdiend!

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

Om 13:30 uur staan Alice Achterberg en Mariska Bun klaar voor de 100m. Met een windje in de rug (+1.6) scherpt Mariska haar PR op de 100m aan met 2 tienden naar 12.11s. Mariska sprintZe finisht als 2e en haalt 11 punten binnen voor de ploeg. Alice loopt 12.67, slechts 2 honderdste langzamer dan haar PR. En Phoenix blijft knallen. Annemieke houdt het nog even spannend bij het polsstokhoogspringen door de eerste poging op haar aanvangshoogte (3.20) te missen. Dit werd door Miriam later omschreven als het spannendste punt van de dag. In haar tweede poging springt Annemieke gelukkig makkelijk over 3.20. Daarna houdt het helaas op, al had de krant haar wel 3.30 gegund. Met 3.20 haalt deze puntentopper 11 punten binnen voor de ploeg.

Voor 15:00 uur staan de Phoenix dames 8 punten in de plus op de prognose. Maar niet te vroeg juichen, we zijn pas op de helft. De volgende atlete in actie heeft een zwaar programma voor de boeg. Nida Huiben loopt een 400, 400horden en 100m in de estafette. Na deze dag is dit gedefinieerd als een Nida’tje. Op de 400 loopt Nida in 58,95 naar de derde plaats, 10 punten. Na de 400 werd deze topper een klein beetje misselijk, maar dit weerhield haar er niet van om een uur later te starten op de 400Horden. Hier pakt ze de vierde plaats in 1.06.87, weer 9 punten erbij voor de dames.

Margriet van Kammen laat op het speerwerpen haar meerkampachtergrond zien. Zij werd noodgedwongen ingezet op dit onderdeel door afwezigheid van 14-kampster Kirsten Huigen die in Haarlem nog tot 34,06m kwam met de speer. Met 31,88 doet Margriet het netjes en weet ze de schade op dit onderdeel te beperken.

Na 10 (van 16) onderdelen staat Phoenix op 83 punten, Groningen Atletiek en av Daventria staan tweede met 79 punten. Voor de start van de 200m wordt dit nog eens omgeroepen. Dit motiveert Mariska en Alice om extra hard te lopen en de voorsprong vast te houden. Alice loopt in 26,44 naar een SB en een chocoladereep. Ook Mariska loopt een SB (25.86) en haalt 8 punten binnen voor de ploeg. Op het hinkstapspringen gaat Jinke ondertussen erg goed. Ze wil graag revanche nemen op het verspringen, want die 5,33 staat haar toch een beetje tegen. Met 10,69 neemt ze dikke revanche en haalt 8 punten binnen. Dit zorgt ervoor dat Phoenix de eerste plaats vasthoudt. De promotie lijkt binnen handbereik en het begint bij de meiden door te dringen dat ze misschien wel zouden kunnen winnen!

Er staan nu enkel nog looponderdelen op het programma: de 3000, 4×100 en 4×400. Lorraine Ravenstein loopt een sterke 3000m. Ze wordt derde in 10.26,99s en haalt de voorspelde 10 punten binnen voor het team. Karin start ook op de 3000, maar besluit haar energie te sparen voor de 4×400. De estafettedames Lisa, Nida, Alice en Jinke zetten vervolgens alles op alles om de winst vandaag binnen de halen. Het is een fantastisch spektakel. Lisa start en wisselt erg scherp op Nida. Nida loopt de concurrentie voorbij, opniew een scherpe wissel op Alice. De concurrentie is nergens meer als Alice vervolgens door de bocht scheurt. Jinke mag het afmaken onder luid gejoel van Phoenix-supporters vanaf de tribune. Wat een mooie overwinning op dit onderdeel! 49,54s. 12 punten! Dank aan estafettecoach Bas.

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

En dan wordt het echt spannend. Voor de 4×400 van start gaat komt Miriam met de tussenstand. We staan aan kop met 7 punten op Daventria en 8 punten boven Groningen Atletiek. Met het hele team staan we bij de start van de 400 om onze loopsters Lisa Rodenburg, Karin Gorter, Marijke de Visser en Lisa de Ruiter over finish te schreeuwen (letterlijk). Dat schreeuwen is wel gelukt, Luc Orbons 😉. De dames hebben het zwaar op de 400m en wat is het allemaal spannend. Groningen Atletiek heeft een super sterke ploeg en haalt 12 punten op de 4×400. Wij finishen als 4e in de serie. Zou dit genoeg zijn voor goud? Daventria bleef achter ons, maar hoe groot is het gat met Groningen?

Nog 10 slopende minuten. Eerst de prijsuitreiking van de mannen, waar de mannenploeg van Hellas Utrecht een mooie derde plaats heeft behaald. Zij hebben hun plaatsje in de eerste divisie kunnen behouden. Dan begint de prijsuitreiking van de damesploegen. ’Op de derde plaats… AV Daventria’ (je hoort de harten van de Phoenix-dames kloppen bij het wachten)….Op de tweede plaats…. Groningen Atletiek met 2 punten achterstand op de dames van AV Phoenix’. Uitbundig juichend klimmen de meiden het podium op. Wat een fantastische overwinning!

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

Om de dag goed af te sluiten gaan we naar een pizzeria in Bergen op Zoom, waar we in ieder geval dachten pizza te kunnen eten. Hier worden de prestaties van de dag nog eens nabesproken. En nog eens en nog eens en nog eens. De sterkte van deze ploeg kenmerkt zich door breedte. Het laagste aantal punten is vijf, het hoogste 12. Uitschieters naar beneden werden vermeden. De breedte van de ploeg is een goed uitgangspunt om volgend jaar mee te draaien in de eerste divisie.

Drie dagen na de wedstrijd, komt ploegleidster Miriam met het volgende bericht in de app:

“Ennuh… zoals jullie van mijn kunnen verwachten kom ik na het weekend nog met analyse hoe goed jullie het gaan doen in de eerste divisie. Want daar gaan jullie ook in de top 4 meedraaien. Jammer genoeg zijn de competitiedata nog niet bekend, anders zou ik zeggen, blokkeren die hap. Geen familieweekenden enzo…”

Ps: het schijnt dat we volgend jaar ook een 3000m Steeple loopster nodig hebben? Wie voelt zich geroepen? Miriam?

AD 16-9-2015

Promotie Phoenix dames naar 1e divisie

Bekijk hier meer foto’s.

Beeld: Edwin van den Berg

Actueel

Clubnieuws

Phoenix Jaarkalender: handig voor op de koelkast

23-04-2024

Wisten jullie dat we op de site ook een handige kalendermodule hebben? Scroll maar eens naar beneden als je op de home van onze site zit, of kijk aan de

lees verder...
Jeugdnieuws

Ook goede start voor pupillen bij eerste competitiewedstrijd op eigen baan

20-04-2024

Een week na de junioren mochten de pupillen op zaterdag 13 april aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd, wederom met mooi weer op eigen baan en met maar lieftst 40 Phoenix-pupillen

lees verder...
Jeugdnieuws

Goede sfeer en prestaties van de Phoenix U18/U20 junioren in Amersfoort

19-04-2024

Zondag 14 april was de eerste competitiewedstrijd in Amersfoort voor de junioren U18 en U20. De goede onderlinge sfeer en gezelligheid zijn de sterkste punten van deze ploeg. Maar er

lees verder...

Agenda

april 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« mrt   mei »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in