Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Technieken van de werponderdelen: discus

Per onderdeel wordt hieronder kort ingegaan op de technieken. De algemene basis wordt hier uitgelegd, voor de uitgebreidere specifieke uitleg: kom mee doen! Onderstaande teksten zijn deels overgenomen uit het opleidingsplan werpen van de Atletiekunie. Dit stuk heeft trainier Miriam Hentzen vanuit de opleiding Werpen niveau 4 becommentariseerd en bekritiseerd, zodat zij zich als trainster er ook volledig in kan vinden.

Discus

Uitgangspositie

Bij het discuswerpen vindt een vergelijkbaar begin plaats als bij de kogeldraai met een voetenstand iets breder dan schouderbreed, een auftaktbeweging uit de benen gevolgd door een daling van hetLZP door het buigen van de benen. Na het actief indraaien van de linker voet op de bal volgt de vloeiende verplaatsing van het LZP op het linker been.

Voorspanning

Uit de voorspanning van een o-been positie maakt het rechter been een wijde boog om het linker been nadat het van de grond is gekomen, ongeveer als de linker voet naar 90° wijst. Van opzij gezien bevindt de linker schouder zich dan nog achter de linker knie en de discus is nog zichtbaar achter het lichaam. In de eenbenige startfase helt het bovenlichaam iets voorover. Het linker been is gebogen (ca. 120° ) en het rechter been draait met de wreef naar buiten om het linker been. De rechter knie leidt de beweging. De vlakke afzet vanaf links waarbij het linker been gebogen blijft, volgt als de werper in de werprichting kijkt. Op dat moment is ook de borst van de werper nog voorwaarts gericht. Tijdens de omsprong halen de benen de discus in en bij de de plaatsing van de rechter voet is het linker been op dezelfde hoogte (zijaanzicht) met beide knieën dicht bij elkaar.

In de tweede eenbenige steunfase draait de rechter voet door en de werparm wordt bewust terug gehouden. De verwringing van heup- en schouderas blijft daarbij behouden. De linker voet wordt ondertussen rechtlijnig (van achter bezien) geplaatst.

Afworp

Op het moment dat het linker been aan de grond is gekomen zijn de schouders nog over het rechter been en de werparm bevindt zich nog achter het lichaam (zijaanzicht). De linker lichaamszijde strekt zich als de rechter knie zich in de werprichting heeft gedraaid. De linker arm creëert eerst voorspanning en remt de draaibeweging van de schouders af. Als de rechter heup frontaal is gekomen volgt de afworp op schouderhoogte of iets daaronder. Eventueel wordt de worp gevolgd door een omsprong.

Actueel

Clubnieuws

Phoenix Jaarkalender: handig voor op de koelkast

23-04-2024

Wisten jullie dat we op de site ook een handige kalendermodule hebben? Scroll maar eens naar beneden als je op de home van onze site zit, of kijk aan de

lees verder...
Jeugdnieuws

Ook goede start voor pupillen bij eerste competitiewedstrijd op eigen baan

20-04-2024

Een week na de junioren mochten de pupillen op zaterdag 13 april aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd, wederom met mooi weer op eigen baan en met maar lieftst 40 Phoenix-pupillen

lees verder...
Jeugdnieuws

Goede sfeer en prestaties van de Phoenix U18/U20 junioren in Amersfoort

19-04-2024

Zondag 14 april was de eerste competitiewedstrijd in Amersfoort voor de junioren U18 en U20. De goede onderlinge sfeer en gezelligheid zijn de sterkste punten van deze ploeg. Maar er

lees verder...

Agenda

april 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« mrt   mei »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in