Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Fotografie: publiceren

In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Deze keer: het publiceren van foto’s (les 24 van 26).

Michel Reij:

Als je veel tijd hebt gestoken in het fotograferen en nabewerken van je foto’s, dan wil je deze natuurlijk ook delen met anderen. Gelukkig zijn de mogelijkheden daarvoor eindeloos sinds we internet hebben. Er zijn vele sites waar je je foto’s kan plaatsen, met aanvullende mogelijkheden als het weergeven van een landkaartje, het laten afdrukken van je foto’s en het zoeken van gelijkgestemde fotografen.

Welke site je ook kiest, een paar tips zijn altijd belangrijk:

  • Publiceer snel! Ik zie vaak direct na een evenement een enorme piek in mijn bezoekersaantallen. In de eerste 24 uur na de afgelopen Maliebaanloop had ik ruim duizend bezoekers, en dat vlakt al heel snel weer af. Een week na het evenement is iedereen het alweer vergeten…

  • Wees kritisch! Publiceer alleen die foto’s waar je echt tevreden over bent. Laat je niet verleiden tot volledigheid. Mensen haken snel af als ze door stapels technisch onvolkomen foto’s moeten waden. Bij mij ligt de publicatiefactor ongeveer op 10%, dus van iedere 100 foto’s die ik maak, komen er hooguit 10 op mijn site.

  • Hou parallel aan je albums per evenement een album bij met je allerbeste foto’s. Wees nog kritischer over wat je hierin stopt en publiceer dit portfolio voorlopig niet. Kijk er wel zelf regelmatig naar en vraag je dan af welke foto’s je steeds weer ”pakken” of juist tegen gaan staan. De portfolio-factor ligt bij mij ver onder de 1%.

© Michel Reij

 

  • Houd ook scherp in de gaten of je gefotografeerde mensen niet in verlegenheid brengt. In Nederland mag je op openbaar terrein mensen vrijelijk fotograferen, zolang je hun beeltenis niet misbruikt voor commerciëe of compromitterende activiteiten. En laten we wel wezen: je bent er op uit om iets moois in beeld te brengen, niet om mensen te confronteren met hun moeilijkste momenten!

  • Denk goed na hoe je met foto’s van kinderen wil omgaan. Ik zet bijvoorbeeld nooit en te nimmer de achternaam van een kind in het bijschrift van een foto. En als ik een foto wil gebruiken voor een tentoonstelling, dan vraag ik daarvoor toestemming aan kind en ouders.

  • Verwacht geen geld te verdienen aan je foto’s. De opkomst van de digitale fotografie heeft een hoop voordelen gebracht, maar helaas ook een inflatie in de waarde van het beeld. Ook bij mij worden zelden foto’s opgevraagd, terwijl ik ze gewoon gratis aanbied voor particulieren.

  • Overweeg eens om je foto’s te publiceren onder een Creative Commons-licentie. Daarin kan je regelen dat je foto’s vrijelijk gebruikt mogen worden voor niet-commerciële doeleinden, mits je naam keurig vermeld wordt. Voor meer mogelijkheden en achtergronden, kijk je op de site van Creative Commons. Belangrijkste voordeel is dat je hiermee aangeeft dat bijvoorbeeld webmasters van andere verenigingen je foto’s mogen gebruiken als illustratie bij een wedstrijdverslag (voel je de kleine belangenverstrengeling hier?).

  • Maak je website bekend op alle plaatsen die er toe doen!

 

🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.

Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.

Bekijk alle fototips

Actueel

Clubnieuws

Uitnodiging huldiging NK-medaillewinnaars

20-03-2023

Er zijn weer een boel NK’s geweest (indoor, weg & cross). En daar zijn uiteraard weer veel Utrechtse successen (Hellas, U-Track en Phoenix) behaald. Hoog tijd om deze atleten in

lees verder...
Clubnieuws

Clubkampioenschappen Cross 2023

16-03-2023

Op zondag 2 april worden de Clubkampioenschappen Cross 2023 gehouden in het Panbos. Ook interessant:Runnersworld Track Meeting 16 mei: uitslagen en foto’sAV Phoenix organiseert Nederlandse Kampioenschap U20 & U18…Competitiewedstrijden voor

lees verder...
Studentennieuws

NSK Indoor

16-03-2023

Op zaterdag 11 maart zijn de studenten afgereisd naar Apeldoorn voor het NSK Indoor. Na een week waarin het wisselend regende en sneeuwde, begon de dag met zonneschijn🌞. Door de

lees verder...

Agenda

maart 2023
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« feb   apr »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in