Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Fotografie: selectief verscherpen

In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Deze keer: selectief verscherpen (les 23 van 26).

Michel Reij:

Ik vertelde je eerder al dat ik mijn camera graag op het scherpst van de snede gebruik: groot diafragma voor een kleine scherpte/diepte. En dat het autofocus-mechanisme van mijn 30D daar behoorlijk veel moeite mee heeft. Het pijnlijkst zichtbaar wordt dat in de gezichten. Bij het bekijken van een foto besteden mensen vooral heel veel aandacht aan het gezicht en met name de ogen. Niet verwonderlijk natuurlijk, gezien de hoeveelheid metacommunicatie wij uit iemands gezicht weten te lezen.

Voor een fotograaf betekent dat dat een foto waarop het gezicht van de hoofdpersoon niet helemaal scherp is, al snel mislukt is. Toch heb je nog redelijk wat speelruimte om heel specifiek het gelaat te verscherpen en je foto te redden.

De stappen die ik hieronder beschrijf maken gebruik van Photoshop, maar vrijwel ieder modern fotobewerkingsprogramma heeft de benodigde functionaliteit aan boord.

  1. Selecteer met behulp van de lasso de ogen of het hele gezicht.
  2. Vervaag de selectie enigzins om later geen storende overgangen te krijgen.
  3. Kopieer de selectie met Ctrl-C en Ctrl-V naar een nieuwe laag.
  4. Verscherp de selectie naar eigen inzicht. Hou er wel rekening mee dat je hierna nog gaat verkleinen en vervolgens je normale verscherping toepast.
  5. Gebruik je net als ik de Unsharp Mask, dan verhoog je de threshold (drempel) naarmate de ISO-waarde van je foto hoger is.
  6. De radius verhoog je naarmate het gezicht onscherper is.
  7. Tenslotte bepaal je met amount de sterkte van het effect.

In Photoshop kan je stap 2 en 3 samen onderbrengen in een “action”, een macro die deze handelingen voor je automatiseert. Scheelt een hoop tijd!

Hoewel ik mijn foto’s doorgaans pas verscherp als ik ze op het juiste formaat heb gebracht (uitgezonderd een lichte verscherping in de RAW-converter), doe ik deze handeling op het originele formaat, voordat ik de foto verklein.

Je zal er verbaasd over zijn hoezeer je een niet al te scherpe foto op deze manier nog kan redden!

 

🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.

Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.

Bekijk alle fototips

Actueel

Clubnieuws

Uitnodiging huldiging NK-medaillewinnaars

20-03-2023

Er zijn weer een boel NK’s geweest (indoor, weg & cross). En daar zijn uiteraard weer veel Utrechtse successen (Hellas, U-Track en Phoenix) behaald. Hoog tijd om deze atleten in

lees verder...
Clubnieuws

Clubkampioenschappen Cross 2023

16-03-2023

Op zondag 2 april worden de Clubkampioenschappen Cross 2023 gehouden in het Panbos. Ook interessant:Runnersworld Track Meeting 16 mei: uitslagen en foto’sAV Phoenix organiseert Nederlandse Kampioenschap U20 & U18…Competitiewedstrijden voor

lees verder...
Studentennieuws

NSK Indoor

16-03-2023

Op zaterdag 11 maart zijn de studenten afgereisd naar Apeldoorn voor het NSK Indoor. Na een week waarin het wisselend regende en sneeuwde, begon de dag met zonneschijn🌞. Door de

lees verder...

Agenda

maart 2023
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« feb   apr »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in