Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Het Phoenix-moment van Arjan Pathmamanoharan

“Dank Eric van Rooijen voor het stokje. Velen weten het niet, maar mijn echte atletiekroots liggen bij de kleine christelijke atletiekvereniging Vitesse uit Utrecht, dat begin jaren 2000 samen met Hermes opging in het huidige U-Track.” Dit zijn de Phoenix-momenten van Arjan Pathmamanoharan.

14 juni 2009: Hoe sport, cultuur en onderwijs samenkwam op het Wereldrecord Festival

Als beginnend middelbare scholier werd ik in 1987 lid (ruim 35 jaar geleden!) van dat clubje met ruim 60 actieve leden. Een heerlijke tijd wachtte, waarin ik me als puber ontwikkelde tot de persoon, die ik nu ben. Ik kreeg daar als kind de kans om mee te draaien in de wedstrijdorganisatie en leuke initiatieven werden omarmd. Zo kreeg ik een budget om Nederlandse toppers te benaderen om aan onze wedstrijden mee te doen. Ik belde uren in het voorjaar en haalde zo toppers als Nelli Cooman, Els Vader en Roy Sedoc (de vader van…) naar de Utrechtse Vitesse wedstrijden (tegenwoordig Trackmeetings), een van de eerste evenementen trouwens met elektronische tijdwaarneming in Nederland (toen ook al met Hans Agterberg!).

Het was verder een periode van hard trainen, organisatie van jaarlijks terugkerende events zoals de Kerst Domloop halve marathon, vele feestjes en weekendjes weg en de periode van mijn eerste echte grote verliefdheid! Egbert van den Bol (nog steeds springtrainer bij Phoenix) was destijds de spil van de vereniging en ook een zeer goede springtrainer. In die jaren sprongen maar liefst 4 mannen uit ons groepje bij Vitesse boven de 7 meter ver!

Al snel ging ik ook het bestuur in en in die periode begin jaren ’90 poogde ik vanuit die positie de samenwerking aan te gaan met Phoenix, waar Jos Beernink toen als zeer succesvolle hordentrainer actief was. Phoenix-atleten konden onder Egbert van den Bol hun springtraining doen, terwijl de Vitesse atleten onder Jos hun hordentraining volgden.

Het waren ook de jaren, waarin ik leerde welke kernwaarden voor mij belangrijk waren in de sport en hoe inspirerend atletiektoppers voor de jeugd konden zijn om hun dromen na te streven. Daarnaast zag ik de Vitesse Kerst Domloop in de jaren ’90 ook veranderen van een echte wedstrijdloop door de binnenstad van Utrecht naar een steeds recreatiever event, waar steeds meer mensen sport als middel voor een vitaal leven gebruikten.

Niemand minder dan Lars Janssen haalde me in 2000 over tijdens een wedstrijd in Dortmund om na mijn actieve studententijd in Twente (en lidmaatschap bij Kronos), niet terug te gaan naar Vitesse, maar over te stappen naar Phoenix bij terugkeer in Utrecht. De waarden en normen die voor mij zo belangrijk waren, zou ik bij Phoenix inmiddels nog veel meer terug kunnen vinden.
Mijn actieve atletiekjaren had ik in mijn studententijd gehad en in de jaren die volgden stortte ik me meer en meer op de organisatie van evenementen en de hernieuwde opzet van de studententak binnen Phoenix. Samen met Vitesse en Phoenix vormde ik de Vitessewedstrijden om tot de huidige Trackmeetings, waarna ik me vooral bezig ging houden met dat extra element:

De wereldtop koppelen aan de recreatieve sport.

In de jaren die volgden lukte het om de absolute wereldtop op de 10.000 meter naar Utrecht te halen op Trackmeetings, die we in het teken van de kwalificatie voor de Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen zetten. Het werd een waar jaarlijks succes tussen 2003 en 2009, waarbij steeds meer wereldtoppers het ontspannen Utrecht wisten te vinden. Het gouden concept was een breedtesport instuif, die werd afgesloten met een kwalificatierace voor de WK of Olympische Spelen met de absolute wereldtop. De oudere jeugd zorgde voor het showelement er omheen in de donkere avond met fakkels als om 21:30 uur bij windstil weer de 10.000 meter van start ging, afgesloten met een vuurwerkspektakel.

Het hoogtepunt was in het lustrumjaar (50 jaar Phoenix), waarop we op 14 juni 2009 een wereldrecordaanval opzetten. In aanloop hadden enkele duizenden lagere scholieren meegedaan aan een lesprogramma dat we (Christijn Hesselink) zelf opgezet hadden over Kenia en Ethiopie en gaf Lornah Kiplagat op de scholen leuke clinics. In het weekend van die 14e juni kwam uiteindelijk het onderwijs, cultuur en sport zo samen, waarbij atletiekbaan Overvecht tot een waar festival terrein werd omgetoverd met diverse podia voor Afrikaanse muziek en optredens, terwijl op de atletiekbaan zelf de atleten hun rondjes draaiden. Uiteindelijk werd in het kleine Utrecht de op een na snelste race ooit ter wereld neergezet met tevens de 2e tijd ooit. Nu bijna 14 jaar later heeft Utrecht nog steeds 3 tijden staan van die avond in de top 20 allertijden ter wereld.

Wat me bijblijft:

  • Die vonkelende ogen van de jeugd tijdens die momenten dat ze die connectie hadden met de wereldtop;
  • De ontzettend creatieve en energieke jeugdafdeling van Phoenix, dat zoveel meer was dan alleen trainingen verzorgen. Dit moet voor veel jeugd van toen een heerlijk onbezorgde gezellige fase van hun leven zijn geweest;
  • De Colours of Athletics (📸 hieronder), waarbij we de wijken in Zuilen en Overvecht ingingen om een meer multiculturele vereniging te worden. Samen met de oneindig energieke Marijke Dijkstra en Maarten van Ommen heel veel van geleerd;
  • Heerlijke bestuursperiode tussen 2005 en 2009 (📸 hieronder), waarbij ik met zoveel mooie mensen binnen en buiten het bestuur heb mogen samenwerken en tot grote hoogte ben gestegen! Bij het noemen van enkele namen zou ik anderen tekort doen. Heel dankbaar voor die periode, waarin de bekroning van Sportclub van Utrecht over 2008 er een was voor alle leden;
  • De recreantengroep, waar ik mijn laatste Phoenix jaren zoveel moois mee heb beleefd. De Egmond-weekenden spanden de kroon. Een fijne club mensen, waar iedereen altijd welkom was;
  • Het stokje geef ik graag over aan Egbert van den Bol, die belangrijk is geweest in de vorming van mij als persoon tijdens mijn jeugdjaren. En nu na bijna 50 jaar nog steeds actief als trainer binnen de atletiek, momenteel dus als springtrainer bij Phoenix!

 

📸 Bekijk de foto’s van Arjan! Klik op de afbeelding om die te vergroten. Je kunt met de pijltjes door de beelden klikken…

Het stokje gaat nu over naar Sacha Boomkens, bestuurslid portefeuille jeugd AV Phoenix…

Actueel

AV Phoenix

Vraag van de UPGala commissie

10-07-2024

Op zaterdag 12 oktober dit jaar organiseert de UPGala commissie een gala voor zowel U-Track als Phoenix! Ze zijn al hard bezig met de organisatie, maar zouden graag nog wat

lees verder...
Clubnieuws

Jongens U12 winnen 3e pupillencompetitiewedstrijd op Maarschalkerweerd

09-07-2024
pupillencompetitie

Op zaterdag 6 juli was de 3e pupillencompetitie weer op eigen baan, ditmaal georganiseerd door Hellas. De Phoenix-pupillen lieten zich weer van hun goede kant zien met maar liefst 44

lees verder...
Clubnieuws

NK Atletiek 2024: Maaike van Gelder 10e op NK 5000 meter

03-07-2024

Afgelopen vrijdag 28 juni heeft Maaike van Gelder een mooie 10e plaats behaald op de 5000 meter op het NK atletiek.

lees verder...

Agenda

juli 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« jun   aug »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in