Conditietraining voor Hordenlopers
De conditietraining voor onze hordenlopers bestaat uit de volgende onderwerpen.
- Algemene conditietraining
- Specifieke conditietraining
- Functionele conditietraining
Per week besteden wij ongeveer 3 uur aan kracht- en conditietrainingen. Dat komt ongeveer overeen met 40% van onze trainingstijd. Door deze vormen van conditietraining wordt de belastbaarheid vergroot en dat is voor onze manier van trainen noodzakelijk. Wij trainen in veel periodes op een zo hoog mogelijke verhouding belasting/belastbaarheid. Belastbaarheid en prestaties zijn, zoals ik dat zie, heel sterk met elkaar verbonden.
Het doel van de algemene conditietraining is het verbeteren van de grondmotorische eigenschappen (uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en lenigheid). Het lichaam wordt tevens zo volledig mogelijk veelzijdig getraind. Veelzijdige training staat mede aan de basis van het het hordenlopen.
Bij specifieke conditietraining gaat het wat mij betreft om het verbeteren van het herstelvermogen, de herstelcapaciteit, het sprintvermogen en de sprintcapaciteit. Deze onderdelen trainen we door te varieren met trainingsduur, -intensiteit, aantal series, rust- en seriepauze binnen de conditionele trainingen.
Bij functionele conditietraining staat bij mij het trainen van de beweging centraal. Hier richten wij ons vooral op het activeren van de spieren onder verzwaarde omstandigheden. Het gaat hierbij vooral om de coordinatie tussen de diverse spieren.
De trainingen
Het echte zware conditionele werk vindt plaats op de trap (37 treden) bij de Trappenberg in Huizen en op de zandvlaktes van de Soester Duinen bij AV Pijenburg in Soest. Bij de Trappenberg in Huizen gaat het vooral om het verbeteren van kracht en explosiviteit d.m.v. plyometrische oefeningen. De trap wordt tussen de 20 en 24x in allerlei varianten genomen.
In Soest staat de functionele conditietraining centraal. Bij deze trainingen doen we om het lopen in alle fasen van start tot finish te verbeteren.