Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Meer scholen voor topsporters

Momenteel zijn er zo’n 30 vmbo-, havo- en vwo-scholen die de mogelijkheid bieden om topsport met voortgezet onderwijs te combineren. Om de landelijke spreiding te verbeteren, zou dit aantal met vijf moeten groeien naar 35 scholen.

Op de Olympische Winterspelen in Vancouver deden zes sporters mee die oud-leerling zijn van de LOOT-scholen: shorttracker Maaike Vos en de schaatsers Ireen Wüst, Sven Kramer, Arjan van der Kieft, Margot Boer en Thijsje Oenema. Vlaggendrager namens Nederland op de Spelen, bobsleeër Timothy Beck, is docent op een van de scholen.

Volgens de woordvoerster van het ministerie van Onderwijs is het aantal topsporters op de scholen die een aangepast lesprogramma aanbieden, flink toegenomen. In 2002 ging het nog om 1300 leerlingen, tegen 3400 in 2010. Deze scholieren kunnen 20 procent van de onderwijstijd aan sport besteden. Ook wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid geboden om via internet en de mail opdrachten te maken, omdat ze vaak in het buitenland moeten zijn voor wedstrijden.

Topsport en Onderwijs

Omdat er in ons land een leerplicht bestaat, is ieder kind dat nog geen startkwalificatie heeft gehaald, verplicht onderwijs te volgen tot zijn of haar 18e levensjaar. Als startkwalificatie geldt een diploma MBO 2e leerjaar, een havo-diploma of vwo-diploma.

Voor jonge sporters met talent en ambitie die zich op jeugdige leeftijd heel snel sportief ontwikkelen, lonkt vaak een topsportcarrière. Juist in de periode waarin enerzijds de sportieve ontwikkeling versnelt en intensiever wordt, is er anderzijds de verplichting om onderwijs te volgen.

NOC*NSF hanteert een ontwikkelmodel voor aanstaande topsporters waarbij gerekend wordt met een intensief trainings- en ontwikkeltraject, dat ongeveer 8 jaar in beslag neemt voordat de internationale podia in zicht komen. En die 8 jaar vallen voor het merendeel samen met de middelbare schooltijd.

Topsport Talentscholen zijn bij uitstek ingericht om jonge sporttalenten met een NOC*NSF talentstatus / LOOTstatus te begeleiden en hebben van het Ministerie van OCW een licentie ontvangen die ze in staat stelt om onderwijs en topsport te combineren. Daartoe worden onderwijsprogramma’s aangepast, wordt extra begeleiding ingezet als dat nodig is en mag lesvrij worden gegeven voor trainingskampen en wedstrijden.

Vier Topsport Talentscholen hebben een speciale status: dat zijn de CTO’s (Centra voor Topsport en Onderwijs). De CTO’s zijn gekoppeld aan de Topsport Talentscholen in Heerenveen, Amsterdam, Arnhem en Eindhoven en zijn toegerust om sporttalenten op het allerhoogste niveau te begeleiden.

Meer informatie: stichtingloot.nl

Actueel

Bestuurnieuws

Kom naar de huldiging van onze Utrechtse Toppers

30-09-2023

Graag nodigen wij jullie namens de besturen van de Utrechtse atletiek- en triathlonverenigingen uit voor een huldiging van de Utrechtse atleten, die dit outdoor seizoen een medaille hebben gewonnen op

lees verder...
Recreantennieuws

Goed trainen: de basisprincipes. Trainer Bart legt uit!

22-09-2023

Altijd al willen weten hoe je meer uit je training kunt halen? En waarom korter en vaker beter is dan een keer lang? Trainer Bart vertelt je aanstaande woensdag 27

lees verder...
Studentennieuws

Gezocht: Studententrainer voor Technische Atletiek Onderdelen

16-09-2023

De Studentengroep van AV Phoenix zoekt een nieuwe technische trainer!

lees verder...

Agenda

oktober 2023
MDWDVZZ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
« sep   nov »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in