Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Trainingsvisie MiLA-Groep: Methode Verheul

Binnen de MiLa-groep wordt getraind volgens de principes van de “methode Verheul”. Deze methode is ontstaan in de Phoenix traditie en ontwikkeld door Herman Verheul, die de eerste trainer van Phoenix was. Inmiddels is de methode met heel veel succes ook door veel anderen overgenomen.

Een verwante variant is ontwikkeld door Klaas Lok (foto) en wordt de “souplesse-intervalmethode” genoemd.

Lees voor de “methode Verheul”:

 • Herman Lenferink: “De Methode verheul”, en “De Methode Verheul deel 2” in: Pro Loop 2005, respectievelijk in deel 3 en deel 4. Overdrukken hiervan zijn te bestellen bij Herman Lenferink (06-46341053), [email protected]. Een samenvatting in het Engels kun je hier lezen: The Verheul method.

Lees voor de “souplesse-intervalmethode”

Er zijn vier basiselementen die de methode typeren:

 1. Souplesse interval:
  Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul
  Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul

  De basistraining bestaat uit het verwerken van soepel te lopen intervallen van 200, 400 of 1000 meter. De snelheid ligt daarbij in het overgrote deel van de trainingen aan de onderzijde van de anaërobe drempel (er wordt dus weinig met verzuring getraind), zodat de looptechniek zich kan verbeteren terwijl de belasting goed kan worden verwerkt. Naast deze basistraining wordt individueel bekeken welke andere elementen toegevoegd moeten worden.

 2. Gymnastiek:
  De loopbeweging is zeer specifiek en dient dus ook specifiek te worden getraind. Het lopen wordt gedaan door de benen, maar de loopbeweging mag niet verstoord worden door zwakte in de romp. Een slappe romp is slecht voor de effectiviteit van de loopbeweging en vergroot bovendien de blessurekans. Daarom wordt in de methode Verheul veel aandacht besteed aan gerichte spierversterkende oefeningen die precies “passen” op wat het loperslichaam nodig heeft. ’s Winters in de zaal maar ook in de warming up op de baan en in het bos wordt hier aandacht aan besteed. Veel van deze gymnastiekoefeningen zijn ongebruikelijk voor nieuwkomers. Neem daarom de tijd aan deze oefeningen te wennen.
 3. Fartlektraining:
  Eén keer per week wordt een fartlektraining (is Zweeds voor ‘vaartspel’) gegeven in het Panbos te Zeist. In deze training komen afwisselend heuvellopen, grond- en springoefeningen en intervalsafstanden tussen 50 en 2000 meter voor. Behalve dat dit soms een intensieve training is, is deze training lekker om te doen. En het groene Panbos is er een ideale omgeving voor!
 4. Wedstrijdplanning:
  Een heel belangrijke trainingsprikkel is de wedstrijd zelf. Een goede wedstrijdplanning, met bijna wekelijks een wedstrijd is dan ook in onze visie elementair. De verzuring die je in de training weinig tegenkomt, wordt in de wedstrijd dus heel specifiek getraind. Het goed op elkaar afstemmen van die wedstrijden is een belangrijk onderdeel van je training!

Actueel

Clubnieuws

Nieuwe site voor Cantina Atletiekbaan Overvecht

14-02-2024

De recreanten zitten er elke maandagavond. Na de training schuiven zij aan om gezellig bij Yet een gezonde maaltijd te nuttigen. En nu is cantinaovervecht.com eindelijk in de lucht. Dan

lees verder...
Jeugdnieuws

Jolien Limpens wint cross Meisjes U11 en meer Phoenix-succes

07-02-2024

Zaterdag 20 januari was de derde crosswedstrijd van de winterse crosscompetitie. Deze keer waren er maar liefst 37 atleten ingeschreven, waarvan er uiteindelijk 28 daadwerkelijk hebben deelgenomen.

lees verder...
Clubnieuws

Goudhaantje Jannet Vermeulen slaat toe bij NK Masters Indoor

04-02-2024

Een gouden weekend voor AV Phoenix! Op zaterdag 3 en zondag 4 februari 2024 vonden de NK Indoor Masters en Meerkamp U20 & Senioren plaats. Twee dagen atletiekspektakel in Omnisport

lees verder...

Agenda

februari 2024
MDWDVZZ
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29    
« jan   mrt »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in