Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Trainingsvisie MiLA-Groep: Methode Verheul

Binnen de MiLa-groep wordt getraind volgens de principes van de “methode Verheul”. Deze methode is ontstaan in de Phoenix traditie en ontwikkeld door Herman Verheul, die de eerste trainer van Phoenix was. Inmiddels is de methode met heel veel succes ook door veel anderen overgenomen.

Een verwante variant is ontwikkeld door Klaas Lok (foto) en wordt de “souplesse-intervalmethode” genoemd.

Lees voor de “methode Verheul”:

 • Herman Lenferink: “De Methode verheul”, en “De Methode Verheul deel 2” in: Pro Loop 2005, respectievelijk in deel 3 en deel 4. Overdrukken hiervan zijn te bestellen bij Herman Lenferink (06-46341053), [email protected]. Een samenvatting in het Engels kun je hier lezen: The Verheul method.

Lees voor de “souplesse-intervalmethode”

Er zijn vier basiselementen die de methode typeren:

 1. Souplesse interval:
  Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul
  Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul

  De basistraining bestaat uit het verwerken van soepel te lopen intervallen van 200, 400 of 1000 meter. De snelheid ligt daarbij in het overgrote deel van de trainingen aan de onderzijde van de anaërobe drempel (er wordt dus weinig met verzuring getraind), zodat de looptechniek zich kan verbeteren terwijl de belasting goed kan worden verwerkt. Naast deze basistraining wordt individueel bekeken welke andere elementen toegevoegd moeten worden.

 2. Gymnastiek:
  De loopbeweging is zeer specifiek en dient dus ook specifiek te worden getraind. Het lopen wordt gedaan door de benen, maar de loopbeweging mag niet verstoord worden door zwakte in de romp. Een slappe romp is slecht voor de effectiviteit van de loopbeweging en vergroot bovendien de blessurekans. Daarom wordt in de methode Verheul veel aandacht besteed aan gerichte spierversterkende oefeningen die precies “passen” op wat het loperslichaam nodig heeft. ’s Winters in de zaal maar ook in de warming up op de baan en in het bos wordt hier aandacht aan besteed. Veel van deze gymnastiekoefeningen zijn ongebruikelijk voor nieuwkomers. Neem daarom de tijd aan deze oefeningen te wennen.
 3. Fartlektraining:
  Eén keer per week wordt een fartlektraining (is Zweeds voor ‘vaartspel’) gegeven in het Panbos te Zeist. In deze training komen afwisselend heuvellopen, grond- en springoefeningen en intervalsafstanden tussen 50 en 2000 meter voor. Behalve dat dit soms een intensieve training is, is deze training lekker om te doen. En het groene Panbos is er een ideale omgeving voor!
 4. Wedstrijdplanning:
  Een heel belangrijke trainingsprikkel is de wedstrijd zelf. Een goede wedstrijdplanning, met bijna wekelijks een wedstrijd is dan ook in onze visie elementair. De verzuring die je in de training weinig tegenkomt, wordt in de wedstrijd dus heel specifiek getraind. Het goed op elkaar afstemmen van die wedstrijden is een belangrijk onderdeel van je training!

Actueel

Clubnieuws

Dit zijn de Phoenix-deelnemers aan het NK Junioren

14-06-2024

Dit weekend vindt het NK Junioren plaats op onze eigen vernieuwde atletiekbaan op Maarschalkerweerd. Op de deelnemerslijst staan 2 Phoenix-junioren!

lees verder...
Jeugdnieuws

Juniorenkamp 2024

13-06-2024

Elk jaar wordt er door de oudere junioren, voor de oudere junioren een kamp georganiseerd. Dit jaar was het thema “007 – James Bond” en vond het kamp plaats in

lees verder...
Clubnieuws

U20/U18 competitie: goed gevuld, shirtjesruil en een boel PR’s

13-06-2024

De laatste Junioren AB wedstrijd van het seizoen was weer met goedgevulde ploegen. Ongeveer de helft kwam met kleine oogjes en weinig slaap vanuit het juniorenkamp naar Soest afgereisd. Maar

lees verder...

Agenda

juni 2024
MDWDVZZ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« mei   jul »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in