Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Tienkampje in Gemert

Gemert, 16/17 juni 2012 – “Het is nu maandagochtend 6 uur, de ochtend na de tienkamp in Gemert. Ik wil nog wel maar ik kan niet meer slapen. Mijn spieren zijn te moe.”

Door Lars Janssen

Klinkt raar, maar zo is het, misschien herkennen jullie dat gevoel wel, dat je spieren zo moe zijn dat je niet kunt slapen. Dan maar achter de laptop om een en ander van me af te schrijven en het hoofd leeg te maken, want daar maalt het ook nog.

Misschien kennen jullie me wel als die enthousiasteling die aan 20kampen doet. Zo deed ik vorig jaar nog mee aan het WK 20kamp in Lisse. Een erg leuke en goed georganiseerde wedstrijd, maar mij fysiek niet zo heel goed bevallen. Met name mijn hamstrings zijn erg gevoelig en met al dat gesprint, gespring, gewerp en langeafstandgebeuren door elkaar, spelen met name de tweede dag mijn hamstrings erg op. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld bij die 20kamp niet meer lekker hordenlopen, sprinten en polsstokspringen, met hele matige prestaties tot gevolg. In 2009 ging het allemaal nog wel, maar toen heb ik in 1 weekend 6 keer op de massagetafel gelegen, en heb ik voor het polsstokspringen zeker 8 versnellingen gemaakt om mijn hamstrings op temperatuur en lengte te krijgen. Kortom, daar had ik even niet zo’n zin meer in, zo’n 20kamp.

Nu gingen er een aantal onderdelen wel heel erg goed vorig jaar, zoals verspringen, 110m horden en polsstokspringen. Allemaal onderdelen die ook in de tienkamp zitten. Toen ik in september vervolgens ook nog eens zag dat het NR tienkamp bij de 40 plussers haalbaar bleek, had ik een nieuw doel: de tienkamp.

Nu ben ik half mei 39 geworden, dus ik heb nog een jaar te gaan voor een echte aanval, dus dit jaar gebruik ik om een beetje te oefenen. Op zoek daarom naar een geschikte tienkamp. Ze waren niet erg dik bezaaid in mei en juni, maar in Gemert was er een. Waar? Juist, Gemert. Dat ligt in Oost-Brabant, niet ver van Helmond. Klinkt heel ver (vond ik in ieder geval), maar het bleek maar een uurtje rijden vanaf Houten. Ik kom altijd graag in Brabant, gemoedelijke mensen en sfeer, en zo was het ook in Gemert.

Ik was het seizoen half april goed begonnen in de kou van de mastercompetitie in Wageningen, ver 6.19 en hoog 1.70, – waarna ik door Werner meteen al tot in vorm verklaard werd – , maar de weken daarna werd het niet echt beter meer. Ik vond ook dat het de afgelopen maanden veel te vaak regende tijdens trainingsavonden, waardoor ik bijvoorbeeld uiteindelijk precies 0 keer getraind heb op polsstok voor deze tienkamp. Bovendien had ik in mijn enthousiasme in mei 4 wedstrijden in 12 dagen gedaan waardoor ik én overbelaste adductoren had én wat te veel trainingen had gemist naar mijn zin. Kortom, ik was niet zeker van de vorm.

Zaterdagochtend begonnen we om 10.00u, ze houden van vroeg beginnen vroeg klaar in Gemert, want om 16.00u stond de afsluitende 400m gepland. De rest van het gezin was deze zaterdag ook mee gekomen, dat was natuurlijk erg gezellig, al wilde Tamara na 2 van de 5 onderdelen eigenlijk wel weer naar huis en heeft Ramon mijn 400m gemist omdat ie toen toch echt naar de wc moest. Als je moet, dan moet je. Hoogspringen hebben ze ook niet gezien, want toen zijn ze gedrieën even Gemert in geweest, en het springkussen daar in het centrum was wel erg leuk…

Hoe dan ook, de warming up ging prima, met Ramon aan mijn zijde die gezellig de versnellingen meeliep (maar dan mocht ik niet zo hard). Instarten op de 100m voelde ook goed. Ik was dan ook goed weg en met 12.10 bij een heel klein beetje tegenwind waren we goed begonnen.

Verspringen was er meteen achteraan. Eerste poging precies geldig en meteen 6.30m. Toch was ik niet tevreden over de uitvoering, te veel in elkaar gedoken, ik kon nog meer dat gat in de lucht van blijdschap springen. Iets naar achter gegaan. 2e technisch beter, maar nu midden op de balk en 6.19. Derde sprong handklap-ondersteuning gevraagd, dat geeft net iets extra. Daardoor helaas ook net 4cm ongeldig, maar wel 6.48. Als ie goed geweest was dus dik over de 6.40 gesprongen. Verspringen was dus prima.

Daarna kogelstoten. Dat had ik al 2 keer in een wedstrijd gedaan dit seizoen en toen allebei net over de 10. Met name bij de competitie had ik toen het gevoel dat het nog wat verder kon. Dat kwam er dit keer uit, met 10.54, 10.63 en 10.76 een mooie serie. Jarenlang niet zo goed staan stoten.

Toen hoog. Op de beide mastercompetitie wedstrijden al 2 keer 1.70 gesprongen met steeds 1.75 er net af. Dus daar was ik naar op zoek. Bij een tienkamp gaan ze met 3cm omhoog ipv de 5cm, dus dat gaf sowieso mogelijkheden iets te springen net boven de 1.70. Heel voorzichtig begonnen op 1.54m na mijn 3 keer af vorig jaar in de 20kamp op dit nummer. Dat haalde ik gelukkig ruim. Alles in 1 keer t/m 1.72, daar was ik al heel blij mee. Ik sprong lekker, technisch misschien wel beter dan ik ooit gedaan heb. De 1.75 haalde ik in mijn 2e poging, ik was superblij. Ter illustratie: mijn pr is 1.78 uit 1993.

Tot slot de 400m als laatste onderdeel van de dag. Van de winter had ik aardig wat op de 400m getraind bij Jeroen Sengers. Dat kwam zo. Toen ik in oktober me voor het eerst weer eens meldde op de training bij Jeroen was ik van plan die winter het programma van de 100m-lopers te doen. Toen de programma’s werden verteld, zei Jeroen:”En Lars, wat ga jij doen? 400m-programma toch zeker?”. Dat heb ik die avond toen maar gedaan en ben ik de rest van de winter vervolgens blijven doen. De laatste maanden was de klad er een beetje ingekomen wat betreft 400m-trainingen, dus ik was wel benieuwd. Ik had er zin in en ging hard weg, waardoor ik in 25.0 doorkwam na 200m. Hard maar niet te hard, althans ik voelde me nog goed. De 2e bocht was instabiel en moest ik een paar keer wat passen corrigeren en de laatste 50m viel ik echt behoorlijk stil. Kwam uit op 54.06, niet slecht maar gezien het gevoel vooraf nog sneller verwacht.

Na dag 1 had ik 3036 punten en stond ik 2e in de tussenstand! En dit tussen verder allemaal senioren waarvan de oudste 10 jaar jonger was dan ik…

Na een behoorlijke nachtrust zondag om 6.45u weer op voor dag 2. Nog snel even op bed vlak voor vertrek verwend met vaderdagkado’s en dit keer zonder support op naar het Brabantse. Wat voelde ik me goed voor een 2e dag tienkamp. Redelijk geslapen en daardoor nog energie ook en de benen ook nauwelijks een probleem.

De horden liep ik bij de jongens A mee op 1m. Ik was wat minder goed weg dan op de 100m, raakte nog een horde en ook verder wat slordig, dus het was niet super, maar tijd van 15.95 viel niet tegen.

Meteen door naar discus. Onderdeel waar ik het meeste moeite mee heb (maar wel prachtig onderdeel hoor). Draaien kan ik wel, maar moet ik geconcentreerd doen en dan vergeet ik explosief uit te werpen. Zo ging het dus bij poging 1 en 3, en die kwamen uit op 28m. Poging 2 was wel explosief, maar dan draai ik niet goed en gaat de discus heel hard, maar wel het net in, en dus ongeldig. Maar goed, 28m kan er mee door.

Polsstok ging ok. Laag begonnen op 3m, daarna zwaardere stok gepakt en 3.20 en 3.40 in 1 keer. 3.50 3 keer af, ik weet niet precies wat er mis ging, maar ook die wat zwaardere stok wordt dan alweer te licht. Ik moet hier meer op trainen om dat soort dingen te ervaren. Maar goed, fysiek geen probleem meer voor me dit nummer.

Speer was de eerste poging slecht doordat m’n aanloop iets te kort bleek waardoor ik niet goed meer uit kon halen. Nadat ik een meter na achteren was gegaan in de 2e poging wel goed en de 3e was nog beter: 41.36. Sinds 2004, – toen ik een jaar lang met mijn schoonvader (zelf voormalig tienkamper) op de werpnummers had getraind – niet meer over de 40m gekomen. Heel goed dus.

Tot slot de 1500m. Ik had niet zo een heel goed idee wat ik daarop zou kunnen. Wel uitgerekend dat ik voor 5700 punten 4.56 nodig had en voor 5800 punten 4.40. Nou dat laatste zat er absoluut niet in. Na een eerste ronde van 75 moeite om de rondes onder de 80 te houden en ook de laatste 300 zat er niet heel veel meer in het vat. Steenkapot kwam ik in 4.57.50 over de finish. Me heerlijk leeggeknokt.

Dit alles resulteerde in 5696 punten en een tweede plek en een prachtige medaille van Olympische omvang, zie foto.

Al met al een fantastische eerste dag gevolgd door een goede tweede dag. In al mijn tienkampen heb ik dat eigenlijk nog niet eerder meegemaakt. Genieten. Volgende tienkamp zeer waarschijnlijk in Amersfoort, eind augustus.

De cijfers op een rij:

100m 12.10 -0.1 m/s
ver 6.30 1.2 m/s
kogel 10.76
hoog 1.75
400 54.06
110m horden 15.95 0.5 m/s
discus 28.18
polsstok 3.40
speer 41.36
1500m 4.57.50
Totaal 5696

Actueel

Clubnieuws

Schrijf je in voor de Maliebaanloop als loper of vrijwilliger (we need you!)

03-09-2024

Op de 3e zondag van oktober, 20 oktober 2024, is er eindelijk weer een echte Maliebaanloop. Terug van weggeweest en iedereen heeft er alweer superveel zin in.

lees verder...
Clubnieuws

Clubkampioenschappen 2024: geef je nu op

29-08-2024

Na het succes van voorgaande edities organiseren AV Phoenix en U-Track weer samen de clubkampioenschappen, en wel op 29 september 2024 op de atletiekbaan in Maarschalkerweerd. Deze keer met een

lees verder...
Fusie

Prangende Fusie-vragen over de nieuwe naam en meer? Kom naar de informatiemarkt

29-08-2024

Na een zomer waarin veel van onze leden genoten hebben van hun welverdiende vakantie, zijn we nu toegekomen aan een volgende belangrijke stap in het fusietraject.

lees verder...

Agenda

september 2024
MDWDVZZ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« aug   okt »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in