Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Beste prestaties door plezier en zelfvertrouwen

Plezier en zelfvertrouwen, dat blijken twee uiterst belangrijke ingrediënten voor goede prestaties. Zo begon Ewald van Kouwen vrijdagavond 28 oktober de voorstelling ‘Wel winnen he!’ in een zaal vol Utrechtse sportcoaches in het Vorstelijk Complex in Zuilen. Zijn enthousiaste verhaal over positief coachen werd tussendoor steeds in de praktijk gebracht door Bas Grevelink (comedy train), zoon Nick en Phoenixjeugd. Trainer Bas vond het maar moeilijk om zijn eigen harde manier van trainen en coachen te vervangen door positief zijn en benadrukken wat goed gaat, in plaats van wat fout gaat.

Jannet Vermeulen, Juliet de Barbanson en Toke Huntjes hebben deze voorstelling georganiseerd. Vorig jaar hebben zij er samen met Eduniek voor gezorgd dat veruit de meeste jeugdtrainers zijn opgeleid in de werkwijze van de Vreedzame School. Deze voorstelling was hier een vervolg op.

Naast Phoenixtrainers, waren er ook trainers en coaches van andere Utrechtse sportverenigingen, ouders, bestuursleden en een delegatie van de AtletiekUnie.

En waar draait het dan om, bij positief coachen?

Een paar handvatten die ik tijdens de avond langs heb horen komen (in mijn eigen woorden):

  • First rule of winning: don’t talk about winning (vrij vertaal naar Fight club): heb het over plezier, over dat het goed gaat, maar benadruk niet de noodzaak van winnen. Richt je op de taak en niet op het resultaat.
  • Geef aan wat goed ging, in plaats van wat fout ging. Sporters (mensen in het algemeen vermoed ik) gaan beter presteren door hen terug te geven waar ze goed in zijn, wat ze goed doen, en niet door te benadrukken wat er fout gaat, niet goed genoeg is.
  • Laat mensen in een team doen waar ze goed in zijn, in plaats van heel veel tijd en energie te stoppen in het verbeteren van waar ze minder goed in zijn en vinden dat iedereen alles moet kunnen.
  • Pak de verbeterpunten in, als een worstje in een broodje: compliment, verbeterpunt, compliment.
  • Maak geen vergelijking tussen de sporters: het gaat niet om wie de beste is, maar dat je allemaal doet wat je kan.
  • Creëer ook onderling een sfeer waarin de spelers niet op elkaar mopperen, maar elkaar na een fout zo snel mogelijk weer terughalen naar plezier en zelfvertrouwen.
  • Wens de sporters voor de wedstrijd veel plezier, in plaats van veel succes en begin op die momenten ook geen hele verhalen meer over techniek.

Beste prestaties door plezier en zelfvertrouwen

Het succes van positief coachen is onderzocht, en wordt bovendien onderschreven en in praktijk gebracht door niet de minste trainers en coaches op topniveau, van de coaches van het Nederlandse dames hockeyteam en het dames waterpoloteam tot Henk Gemser, de schaatscoach.

Ewald besloot met bijgaand filmpje en de uitleg daarbij: misschien kijken mensen raar naar je als je de eerste bent in je omgeving die op deze manier aan de gang gaat, maar voor je het weet is er een tweede en een derde en ben je met een heleboel!

Wil je meer weten over positief coachen, het onderzoek of de theatervoorstelling? Zie positiefcoachen.nl.

Beeld: Alexas_Fotos via Pixabay

Actueel

Wedstrijdatletieknieuws

Superzondag in de seniorencompetitie: vrouwen strijden voor lijfsbehoud in, mannen voor promotie naar Tweede Divisie

21-06-2024

Aankomende zondag 23 juni is de 3e wedstrijd in de seniorencompetitie. Zowel voor de Phoenix-mannen als voor de vrouwen belooft het een spannende wedstrijd te worden.

lees verder...
Clubnieuws

Phoenix is een niveau 4 trainer rijker: gefeliciteerd Bart van de Sande

20-06-2024

Leuk nieuws dit weekend! Bart van de Sande is geslaagd voor zijn looptrainer 4 opleiding. En daar zijn wij als bestuur natuurlijk erg blij mee, en trots op natuurlijk. Mayke

lees verder...
Clubnieuws

NK Junioren 2024: PR voor Teun Westein op 3000 meter NKU18

14-06-2024

Op de laatste dag van het NK Junioren komen geen Phoenix-junioren meer in actie, maar Teun Westein heeft de afgelopen dagen een mooi debuut gemaakt.

lees verder...

Agenda

juni 2024
MDWDVZZ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« mei   jul »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in