Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Dames halen de promotiewedstrijd naar NK teams!

Om de spanning van het verhaal af te halen: De dames hebben het opnieuw geflikt! Na vorig jaar de promotiewedstrijd te hebben behaald van de 2e divisie naar de 1e divisie en die gewoon te winnen. Hebben ze ook dit jaar het voor elkaar gekregen om weer de promotiewedstrijd af te dwingen naar het aller hoogste niveau in Nederland: het NK teams. In het NK teams komen maar 8 verenigingen uit en nu met een 3e plaats in de 1e divisie, kun je stellen dat deze damesploeg 11e is van het hele land is!

En dat zelfs met behoorlijk wat blessureleed…. Laten we nu het verhaal beginnen waar het hoort te beginnen, bij de opstelling… Want het maken verliep alleszins soepel… helaas waren er onder de dames behoorlijk wat tegenslagen te verwerken; Margriet, die toch echt nog niet hoog springen en horden lopen, Nida die op het NK senioren tijdens de estafette zich wederom blesseerden, Marijke die tijdens het NK zware griep kreeg en zich dus bij voorbaat afmeldde omdat het er niet goed uit zag. Ik probeer nog te helpen door een fruitmand aan te bieden, zou dat haar sneller laten herstellen? Sanne die voor haar werk in Korea zou bivakeren, Lisa de R die met de hoogleraar op veldwerk moest, Lisa R die haar vakantie al gepland had (volgend jaar doen we dat anders toch 😉).

Kortom er werd flexibiliteit van de dames verwacht…. Alice die het zou wagen om een 400 meter te lopen (maar dan wel partytenten eisen op de baan voor de regen), Saskia die met dikke buik een 3000 meter wilde komen lopen, Iris die in de Zweedse estafette moest deelnemen en Kirsten die naast de 400 horden ook de 400 vlak in de estafette voor haar rekening wilde nemen.

En ik,… in de week voorafgaand weer druk aan het rekenen met de opstellingen en de punten die wij en andere verenigingen zouden halen. Ik moet eerlijk zeggen, iets met een pessimistisch gevoel (niet tegen de dames zeggen 😉), omdat er toch wel veel punten niet gehaald zouden gaan worden. Maar de eerste prognose oogde positief. Als alle atleten presteren naar behoren dan zouden we voor de estafette landelijk 3e staan, met maar 2 punten voor op nummer 5. (Dus Leiden en Av ’34 Apeldoorn in de gaten houden). Maar landelijk bij de beste 4 komen zat er dus wel degelijk in! Kijk en dan vind ik het weer heel leuk worden J Dan heb ik iets om de dames mee te motiveren. En dan komt een paar dagen voor de wedstrijd het whatsapp je binnen van Marijke, ze voelt zich eigenlijk heel goed,… de benen willen en ze mag de dubbel doen van Henny. Ik spring een gat in de lucht, dit is een goed voorteken! Dit zal de dames zeker helpen in hun spirit en de promotie kansen aanzienlijk vergroten.

Eerst wil ik de aanwezigen bedanken op de wedstrijd; Henny als coach, Marjolijn die in deze weersomstandigheden onze Jurytaak voor haar rekening nam! Annemieke die als coach voor Polsstok van Eline mee ging en het vervoer van de stokken op zich nam. De voorzitter Wim, die een cadeautje voor de dames mee nam, omdat het bestuur toch wel erg trots is op deze prestaties. En aanmoedigers. We hadden er deze wedstrijd een aantal extra bij ons wat zeker helpt, top! Zelfs uit Zeeland. En na de wedstrijd komen de links van mooie foto’s al binnen door huisfotograaf Marloes!

De dag zelf begon met Kogelslingeren. Iris zou een clubrecord gooien (immers in haar categorie was er nog geen gevestigd), maar het nieuws in de app-groep werd goed ontvangen. En ze verbeterde zich zelfs tot 29,11. Stiekem baalde ze, omdat de persoon voor haar maar 14 cm verder had gegooid. Maar de eerste pluspunt tov de prognose was binnen. In de 2e groep gooide Danielle erg constant… in het net. Want tja, wat heb je aan voorzichtig gooien als de 29,11 al binnen is door Iris. Maar Danielle, top dat je met je dames naar de baan wilde komen!

En al gauw mocht Eline aantreden op het onderdeel HinkStapSprong. Ze wilde graag als tweede springster springen en het kon in het chronoloog. En dat deed ze met verdienste. Ze sprong een nieuw PR en kon zich gaan opmaken voor het polsstokhoogspringen.

Inmiddels vloog Mariska over de horden. En dat gaat haar zeer goed af, met een prachtige 15,19 pakte ze gewoon 8 punten (op maar 0,02 van 9 punten af). En ze oogde ontspannen in het gesprekje met haar ouders. Dit ging lekker en ze had zin in de 100 meter.

Kirsten begon bij hoogspringen lekker veilig op 1.20 immers de berekeningen lieten zien dat we hier maar 1 punt konden halen en waarom zou je dan je energie verspillen aan hogere hoogten. Maar ze springt wel lekker. En per sprong krijgt ze er meer plezier in, dus waarom zou je dan stoppen? Inmiddels regent het wel af en toe, staat Kirsten met regelmaat in een fleecedekentje (aangereikt door persoonlijk assistent Margriet), maar springt ze gewoon vlot over 1.30 en 1.40. Zelfs de 1.45 zit er bijna in. 2 keer is het echt nipt aan. En als aan het einde van de middag (de 2e groep moet nog springen) blijkt dat ze maar liefst 200% van de prognose aan punten heeft gesprongen is ze blij (2 punten ipv 1). En aangezien het vandaag om elke punt gaat is dit echt mooi mee genomen.

Inmiddels weten we ook dat AV ’34 een van hun toppers thuis heeft gelaten, die wel in mijn berekeningen zat,… dus is dat die ploeg nog steeds een directe concurrent voor de promotieplek?

Jinke nam een aanloop bij het hink-stapspringen en stapte en vloog… naar een zeer nette 10,87. Daarmee stelde ze de nodige punten weer veilig. En was het een prima voorbereiding op het NK Junioren. Inmiddels begon het te onweren en moesten we allemaal van de baan af. Iedereen zocht schuilplekjes bij de kantine of wedstrijd secretariaat. Er kwamen dikke hagelstenen naar beneden. Wat zal dit de rest van de dag brengen? In elk geval kon Mariska iets later in de baan komen om op de 100 meter de 11 punten te pakken! Dit was weer meer dan een punt tov de prognose.

En dan kon Alice aan de bak voor de eerste 400 meter van haar leven. Een 400 meter is geen pretje, helemaal niet als je normaal niet verder loopt dan een 200 meter, dan zijn de laatste 200 meter zeer zwaar. Waar ze volgens de voorspelde tijden als een van de laatste in haar serie zou eindigen. Maar daar trekt zij zich niks van aan. Een knetterharde 400 meter, waarbij ze gewoon de concurrentie oprolde. Ze pakte er verschillende ondanks de verzuurde benen. Een zeer knappe 61,2 op de klokken en op dit onderdeel ook weer een punt extra.

Dan komt Marijke in de baan voor haar 800 meter. Ze loopt mooi en snel, met een groepje van vijf. Als er een aantal over heen komen laat Marijke die wijselijk lopen. Ze spaart haar krachten voor de 3000 meter en het gat naar nummer 6 is vrij groot zodat ze daar geen risico neemt. Met 8 punten, pakt ook zijn 2 punten tov prognose (die gebaseerd was op zieke Marijke). Het gaat dus goed met het team! En stiekem beginnen we dan al te hopen.

Inmiddels komen er nog flink wat regen buien langs. Waar de kinderen van Saskia en Iris overigens dankbaar gebruik van maken door daarin te stampen. En wordt het spannend of er polsstok kan worden gesprongen. Annemieke is speciaal met de polsstokken naar de baan gekomen om Eline te coachen. Dan worden ook de ploegleiders erbij geroepen en hoe dichter je bij de hoge palen komt te staan, hoe meer haar omhoog staat van de statistische lading. Wel of niet springen? Eline is duidelijk; ze wil wel springen. En ik snel de prognoselijst kijken. Hmmm… AV 34 zou hoger springen, dus afgelasen is niet erg,.. maar Leiden zou duidelijk lager springen en daar zouden we punten op pakken…. Tja,… lastig… de scheidsrechter besluit het nog 15 min aan te zien. En na die 15 min komt de boodschap: niet meer springen. Bij Haarlem blijkt iemand verkeerd gevallen en daarom wil hij het risico niet meer nemen. Helaas voor Eline, maar wel begrijpelijk. Nu is het helemaal fijn dat ze ook heeft gehinkstapt met een pr.

Margriet mag wel in de regen aantreden bij kogelstoten. Hier hoopt ze op meer punten dan voorspeld en dat lukt. Met een extra punt gaat ze de kogelring uit. Zeer ontevreden over de afstand, maar het blijkt duidelijk dat ook andere in deze omstandigheden niet naar wens presteren. En met een zeer mooie 7 punten gaat ook dit onderdeel fijn voor de dames. En dan een oproep voor de ploegleiders,… Een blik op Kerstin die op de baan staat,… ze geeft aan dat zij wel wil hordenlopen, maar dat een stemming onder de dames bleek dat de meeste niet wilden lopen. Snel de voorspellingen erbij pakken,… hmmm ook hier zouden we punten pakken tov Leiden,… En ja het klopt de wedstrijdleider geeft aan dat na Polshoog nu ook 400 horden wordt geschrapt. We hopen dat het snel droog wordt. Met een grapje denken we aan het afgelasten van het hoogspringen van groep 2,… want ja,… in dit weer kun je toch niet meer hoogspringen? (en dat wij daar volgens de voorspelling van alle verenigingen de minste punten gingen halen, telde natuurlijk helemaal niet mee J ).

Iris trad aan met Kogelstoten en haalde een keurige 7,29. En Mariska mocht de 200 meter nog knallen. Een snelle race, ferme passen en een mooie finish. En met de voorspelde 8 punten haalde ze in haar eentje precies het aantal voorspelde punten op de 3 onderdelen, dat is ook knap! Ook Alice mocht weer aan de bak en met haar tijd mag ze zeker trots zijn. Een snoeiharde 400 meter en nu een prachtige 200 meter.

Dames halen de promotiewedstrijd naar NK teams!

Marijke en Saskia rennen hun warming-uprondjes rond. En de dochter van Saskia is het er niet helemaal mee eens. Hoezo inlopen? Hoezo hier weg? Eerst stapt ze monter rond, maar dan wordt het even moeilijk. De voorzitter neemt haar op de arm, na 5 kids toch heel wat ervaring en dat gaat heel goed. Totdat mama even snel nog een shirtje komt pakken en Saar haar in de gaten heeft. Snel weg Saskia. En dan begint de race. Superknap gaat er een groepje van 3 vandoor, Marijke zit erbij. En als ploegleider (inmiddels met een klein meisje op schoot, waarbij de zus haar afschermt zodat ze mama niet langs ziet rennen) zie je dan de punten binnenstromen voor een 3e positie. Maar nog beter, het ziet er heel soepel uit. En dan bedenkt Marijke dat ze er vandoor gaat…. Euh,… gaat dat goed,… overmoedig?…. Inmiddels haalt Saskia met een mooie buik verschillende concurrenten in. En als dan blijkt dat Marijke het gaatje steeds groter maakt komt er bij mij een opluchting. Dan voelen de benen dus echt zo goed! En een vloeiende race, strak doorlopen en met een stralende glimlach de dikke 12 punten incasseren! Wat een klasse. Na zo’n week. Het fruitpakket dat beloofd is komt je kant op! Maar ook wat is Saskia een doorbijter. En ze genoot duidelijk van het inhalen van veel jongere tegenstanders. Een blije Whatsapp de volgende dag:

Voor het eerst sinds 2012 weer op de baan geloopen, op spikes en ook met buik, maar zonder kwetsuren na afloop. Wie weet wordt de baan straks ooit weer mijn hobby .

Ik hoop het van harte!

En voordat we de estafette ingaan weten we het op de tribune al. Dit team heeft de promotiewedstrijd gehaald! Het gat is te groot geworden om ons nog in te halen. Maar worden we 3e of 4e? De estafette, met een goede Kerstin, een snelle Iris, een rappe Jinke en een vliegende Alice laten ze Leiden mooi achter zich. En kunnen we ook deze estafettedames het verlossende woord brengen: De promotiewedstrijd is binnen. Ze zijn landelijk 3e geworden en mogen dus het podium op.

Vrouwenploeg in het AD

Dames halen de promotiewedstrijd naar NK teams!

Namens de ploegleidster is het nu tijd voor de “vrouwelijke beloning = chocolade” en de repen chocolade names het bestuur.

In totaal hebben dus heel veel dames voor punten gezorgd; een applaus voor allemaal:

Jinke, Mariska, Margriet, Marijke, Krista, Gerrrieke, Alice, Yara, Lisa, Kirsten, Sanne, Eline, Elianne, Nida, Caroline, Iris, Danielle en Saskia!

18 september de promotiewedstrijd samen met 1e divisie: AAC, PAC, Leiden en uit het NK teams: Rotterdam, Av Sprint, AAV en Lycurgus. De dames hebben er nu al zin in. Ik probeer mijn baby dan nog binnen te houden, maar eerst een welverdiende BBQ voor alle competitie dames.

Resultaten

Onderdeel Naam Prestatie Wind? Punten
Kogelslingeren Iris Steverink 29,11 3
Kogelslingeren Danielle Verkade
Hink-stapspringen Eline Albers 9,62 +0.0 m/s
100 meter horden Mariska Bun 15,19 +0.1 m/s 8
Hoogspringen Kirsten Huijgen 1,4 2
Hink-stapspringen Jinke van der Sluis 10,87 -0.6 m/s 10
100 meter Mariska Bun 12,36 +0.3 m/s 11
400 meter Alice Achterberg 01:01,2 4
800 meter Marijke de Visser 02:18,1 8
Kogelstoten Margriet van Kammen 10,83 7
Polstok Springen Eline Albers
400 meter horden Kirsten Huijgen
Kogelstoten Iris Steverink 7,29
200 meter Mariska Bun 25,94 +0.6 m/s 8
200 meter Alice Achterberg 26,49 -0.1 m/s
3000 meter Marijke de Visser 09:40,5 12
3000 meter Saskia de Vries – van Vugt 10:59,6
Zweedse estafette Kirsten, Iris, Jinke, Alice 02:30,8 3

 

Tekst & beeld: Miriam Hentzen

Actueel

Clubnieuws

Gezocht: trainers voor onze jeugd

22-05-2024
Tweede cross voor de jeugd

Graag doen we een beroep op alle ouders, junioren, studenten, masters, senioren, recreanten; eigenlijk iedereen die zich wil inzetten voor de jeugd van Phoenix.

lees verder...
Clubnieuws

Phoenix-deelnemers NK Masters 24 t/m 26 mei 2024

22-05-2024

Aankomend weekend vindt het NK masters plaats op de vernieuwde atletiekbaan van GAC in Hilversum. Er zijn 609 deelnemers in de diverse leeftijdcategorieën, waaronder 9 Phoeniciërs!

lees verder...
Clubnieuws

Weinig records door warmte en drukte op parcours bij Utrecht Marathon. Deze Phoenix-bikkels waren erbij

19-05-2024

Persoonlijk records werden niet of nauwelijks gelopen, deze zondag tijdens de Utrecht Marathon. Dat had natuurlijk alles te maken met de warmte. En ondanks dat die hitte voor lopers niet

lees verder...

Agenda

mei 2024
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« apr   jun »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in