Trainingsgroepen Trainingstijden AllUnited

Fotografie: Hou de atleten scherp!

In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Dit gaat over het scherphouden van de atleten – daar draait het plaatje immers om (les 7 van 26).

Michel Reij:

Als je een bewegend object als een atleet wil fotograferen, moet je je camera in focus-tracking modus zetten. Bij Canon wordt dit aangeduid als “AI Servo”, bij Nikon “AF-C”. De camera probeert in deze modus voortdurend scherp te stellen op het bewegende object.

Bij ver- of hoogspringen is dit al lastig genoeg, maar bij hardloopwedstrijden, en zeker kort na de start is het vaak maar afwachten welke atleet in het veld scherp in beeld verschijnt.

Ik heb echter een paar praktijktips om het percentage scherpe foto’s zo hoog mogelijk te maken:

  • Selecteer het middelste scherpstelpunt. Bij de meeste camera’s is dit het meest gevoelige focuspunt. Soms alleen omdat het zowel op horizontale als op verticale contrastlijnen kan scherpstellen, en soms, zoals bij Canon, omdat het gebruik kan maken van het grote maximale diafragma van f/2.8 of nog lichtsterkere lenzen.
John van der Wansem
© Michel Reij | John van der Wansem
  • Zoek een donkere achtergrond, zoals bomen. Ik weet niet wat de achterliggende natuurkundige wetten zijn, maar mijn ervaring is dat het aantal goed-gefocuste foto’s aanmerkelijk hoger ligt als de achtergrond donker is, dan wanneer je een lichte achtergrond hebt, zoals een (bewolkte) lucht.
  • Stel scherp op het startnummer van de atleet, i.p.v. op het hoofd. Daarmee voorkom je dat het hoofd precies in het midden van de foto komt, met daarboven veel lucht en daaronder slechts de helft van de atleet. Bovendien is het zwart-wit van het startnummer een heerlijk contrastrijk doel voor de autofocus van je camera.
  • Geef de camera even tijd om het onderwerp “te pakken” voordat je daadwerkelijk afdrukt. Een halve seconde de sluiterknop half indrukken is vaak al genoeg.
  • Accepteer dat het percentage correct gefocuste foto’s bij een niet-professionele camera en grote diafragma’s laag ligt! Als ik bovenstaande tips in acht neem, is bij een diafragma van f/3.2 bij mij ongeveer 1 op de 3 foto’s van acceptabele scherpte. Ik hou daar rekening mee door heel veel foto’s te maken…
  • Extra tip voor Canon gebruikers: ken de focusfunctie toe aan de * knop met behulp van custom functie 4. Geen idee of dit ook bij andere merken mogelijk is. Ik zet Cfn4 vaak op3 (en kom er ook regelmatig later op de dag achter dat ik vergeten ben om hem terug te zetten, maar dat merk je snel genoeg).
  • En misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: vergeet niet om je camera weer uit de focus-tracking modus te halen als je stilstaande onderwerpen fotografeert. Hoe vaak is het mij al niet overkomen dat ik daags na een wedstrijd een (groeps)portret heb verknald omdat mijn camera nog op focus-tracking stond… 🙁

Ter relativering van al het voorgaande, hier nog een foto die aantoont dat onscherp niet altijd per definitie gelijkstaat aan mislukking…

mooi onscherp
© Michel Reij

 

🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.

Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.

Bekijk alle fototips

Actueel

Clubnieuws

Meer weten over de Verheulmethode? Oud Nederlands Kampioen Marathon Huub Pragt geeft training

08-12-2022

Woensdagavond 14 december 2022 zal hardloopcoach en voormalig Nederlands Marathonkampioen Huub Pragt als gasttrainer een modeltraining volgens de Verheulmethode geven. Met als kern: de gouden formule. Benieuwd wat dat inhoudt?

lees verder...
Clubnieuws

Lichtjesloop 2022

07-12-2022

🎄 De dagen worden korter, de nachten kouder… En dat betekent: tijd voor de traditionele Phoenix Lichtjesloop! Verlicht jezelf en Utrecht en ren gezellig mee! Ook interessant:Recreanten trainingen per week

lees verder...
Clubnieuws

Wist je dat de Atletiekunie een nieuwe wedstrijdkalender heeft?

04-12-2022

Ook dit jaar organiseren AV Phoenix en U-Track weer de Indoor Utrecht wedstrijden. De eerste is al op 18 december aanstaande. Misschien heb je deze indoorwedstrijden nog niet kunnen vinden…

lees verder...

Agenda

december 2022
MDWDVZZ
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
« nov   jan »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in