Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Fotografie: Ruwe beelden

In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Dit gaat over het gebruik van ruwe beelden (les 8 van 26).

Michel Reij:

Dit advies ga je me niet in dank afnemen… Het gebruik van RAW als bestandsformaat levert grotere bestanden op, waardoor het buffergeheugen van je camera, je geheugenkaartjes én je back-up media eerder vol zijn. Daarbij heb je mogelijk extra of andere fotobewerkingssoftware nodig en kost het meer tijd om je foto’s na te bewerken.

Maar het is wel de belangrijkste stap die ik ooit heb gezet om de kwaliteit van mijn foto’s te verhogen.

RAW-bestanden bevatten de onbewerkte gegevens van de sensor van je camera. Bij jpg-bestanden bewerkt de camera deze sensor-gegevens en comprimeert ze tot een jpg-bestand. Voor deze bewerking hanteert de camera vaste regels, die niet in alle gevallen het juiste resultaat zullen opleveren.

Christijn en Femke
© Michel Reij | Christijn en Femke

 

Met een RAW-bestand heb je deze bewerking tot een jpg-bestand zelf in de hand, waardoor je veel betere resultaten kan behalen.

RAW-bestanden bevatten veel gedetailleerdere informatie over de kleurwaarden van iedere pixel, wat meer vrijheid oplevert bij het aanpassen van de belichting. Een jpg-bestand bevat per kleur 256 mogelijke waarden, terwijl een RAW-bestand 4096 (12 bits) tot zelfs 16384 (14 bits) gradaties per kleur bevat. Een aantal voordelen:

  • Veel meer vrijheid in het corrigeren van de belichting (en dat heb ik regelmatig nodig);
  • Geen zorgen meer over de witbalans-instelling van de camera, want die kan je achteraf aanpassen zonder kwaliteitsverlies;
  • Grote controle over het contrast van je foto’s;
  • De mogelijkheid om foto’s “dubbel te ontwikkelen” en een lichte versie en donkere versie over elkaar heen te leggen om de lichte en donkere partijen met elkaar in evenwicht te brengen.

Onderstaande serie foto’s van de finale van de Crosscompetitie 2006/2007 laat zien wat het verschil is tussen de jpg-bestanden die door de camera zijn gemaakt (links) en de handmatig ontwikkelde RAW-bestanden (rechts). Tijdens deze wedstrijd had ik mijn camera ingesteld op RAW + JPG:

julia crosscompetitie 2007
© Michel Reij
nikki crosscompetitie 2007
© Michel Reij
jeroen crosscompetitie 2007
© Michel Reij

 

Voor mij is het gebruik van RAW ook heel belangrijk omdat ik bij pupillenwedstrijden vaak midden op de dag fotografeer, met de zon hoog aan de hemel. Een situatie die ver verwijderd is van wat in de fotografie wordt aangeduid als “de gouden uren”: de tijd kort na zonsopgang en kort voor zonsondergang, als de schaduwen lang zijn en het licht warm. Met RAW kan ik veel beter controle houden over de harde contrasten.

🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.

Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.

Bekijk alle fototips

Actueel

Clubnieuws

Save the date: dit zijn de data van de Track Meetings in 2025

01-12-2024

Namens het team achter de Runnersworld Track Meetings: alle vrijwilligers, deelnemers, fans, toeschouwers, bedankt voor een kneiter hard, hoog en snel 2024. Laten we samen proberen er net zo’n groot

lees verder...
Clubnieuws

Indoor Clubkampioenschappen 4 januari 2025

28-11-2024
Finish! (52mm @ f/2.8, 1/100s)

Wie worden de eerste clubkampioenen van Utrecht Atletiek?

lees verder...
Recreantennieuws

Loop mee met de Jannet Vermeulen Lichtjesloop op woensdag 18 december

27-11-2024

De dagen worden korter, de nachten kouder… En dat betekent: tijd voor de traditionele Phoenix Lichtjesloop! Verlicht jezelf en Utrecht en ren gezellig mee!

lees verder...

Agenda

december 2024
MDWDVZZ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
« nov   jan »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in