Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Phoenix historie in vogelvlucht – De oprichting

Een aantal leden van de vereniging Hermes, waaronder Ries Maasdijk, Bertus Mulder, Frits en Gerard Heijmans en natuurlijk Herman Verheul, vonden dat er in die vereniging te weinig ruimte was om zich te ontplooien: de vierde Utrechtse Atletiekvereniging werd op 4 december 1959 een feit en Phoenix was haar naam.

Dat voorzitter Herman Verheul niet zomaar iets wilde, bleek wel uit het begin van de statuten:

Art. 1
De R.K. Athletïekvereniging “PHOENIX” voor heren, jongens, dames en meisjes is opgericht te Utrecht, de 4e december 1959, en is gevestigd te Utrecht.

Art. 2
De vereniging telt zich ten doel om, met bescherming en verzorging van de godsdienstige-zedelijke belangen van haar leden, de athletiek onder de rooms-katholieken te bevorderen en te doen beoefenen.

Een echt degelijke vereniging dus, die haar bestaansrecht al gauw bewees.

De eerste jaren

Te wel en wee van Phoenix wordt vanaf het prille begin vastgelegd in een clubblad: ‘het Phoenix-vuur’. Al gauw volgt ook een Clubrecordlijst (Jaren ’60 PDF, 2 MB) waarop de namen van Frits Gerlach, Theo Maasdijk en Frans Herfkens veelvuldig voorkomen. Herman zelf deed toen zelfs een Tienkamp (Hellas Meerkamp 1962 PDF, 532 KB) alleen met polshoog had hij toch enige problemen.

Phoenix had meteen een grote jeugdgroep waarin de meisjes overheersten: regelmatig vinden we ene oproep in het clubblad voor jeugdleden van het mannelijk geslacht. We zullen zien dat deze oproepen al gauw succes hebben. Dat de vereniging niet alleen prestatiegericht bezig was, bleek duidelijk: mede door de nog primitieve vervoersmiddelen – de fiets en de brommer waren favoriet – werden de wedstrijden als ‘dagje uit’ beleefd en beschreven in het Phoenix-vuur. Een oproep om advertenties in dat blad leverde het volgende op:

“Als ’s avonds op de training de zon ondergaat, voel ik me altijd zo alleen en eenzaam.
Welk lief meisjes weet er iets op?
Ik ben 19 jaar en C-klasser. Heb verder kastanjebruin haar en erg veel zakgeld
Zul je gauw schrijven onder nummer 2095 van dit blad?”

Destijds werden atleten op grond van hun prestaties nog ingedeeld in klassen van A tot en met D.

Phoenix nam in de winter van ’60-’61 al volop deel aan crossen, we lezen een verslag van de crosscompetitie in het Panbos, waarin Frits Heijmans (’le briquet rouge’) zich een klimmer van formaat toonde, maar het toch bij de belangrijkste beklimming de col de Witvliet van de 1e categorie, liet afweten waardoor hij uiteindelijk derde werd. In april ’61 deed Phoenix voor het eerst aan de ontmoeting Utrecht-Antwerpen mee, een jaarlijks sporttoernooi voor scholieren uit de twee steden, en in augustus ’61 organiseerde zij voor het eerst zelf een baanwedstrijd op Maarschalkerweerd met maar liefst 250 inschrijvingen. Eind ’61 heeft Phoenix zo’n 80 leden en worden de clubbladen verstuurd met een postzegel van 4 cent, donateur ben je vanaf 5 cent per week en het bestuur concludeert: hoewel er regelmatig dingen mis gaan, zijn er veel initiatieven en is de wil en het enthousiasme groot. Een conclusie warmee je de toekomst met vertrouwen tegemoet kunt gaan. Het 2-jarig jubileum wordt gevierd met een Heilige Mis en gevolgd door een gezamenlijk ontbijt en een feestavond.

Lees ook:

Actueel

Clubnieuws

ZomerAvondCup: deze Phoenix-bikkels waren van de partij

24-04-2024

De eerste avond van de ZomerAvondCup zit er weer op. De aftrap vond plaats door de kidsrun waar de jeugd met veel enthousiasme 1km aflegde. Gevolgd door de 5km-lopers, die

lees verder...
Clubnieuws

Phoenix Jaarkalender: handig voor op de koelkast

23-04-2024

Wisten jullie dat we op de site ook een handige kalendermodule hebben? Scroll maar eens naar beneden als je op de home van onze site zit, of kijk aan de

lees verder...
Jeugdnieuws

Ook goede start voor pupillen bij eerste competitiewedstrijd op eigen baan

20-04-2024

Een week na de junioren mochten de pupillen op zaterdag 13 april aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd, wederom met mooi weer op eigen baan en met maar lieftst 40 Phoenix-pupillen

lees verder...

Agenda

april 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« mrt   mei »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in