Trainingsgroepen Trainingstijden AllUnited

Phoenix historie in vogelvlucht – De oprichting

Een aantal leden van de vereniging Hermes, waaronder Ries Maasdijk, Bertus Mulder, Frits en Gerard Heijmans en natuurlijk Herman Verheul, vonden dat er in die vereniging te weinig ruimte was om zich te ontplooien: de vierde Utrechtse Atletiekvereniging werd op 4 december 1959 een feit en Phoenix was haar naam.

Dat voorzitter Herman Verheul niet zomaar iets wilde, bleek wel uit het begin van de statuten:

Art. 1
De R.K. Athletïekvereniging “PHOENIX” voor heren, jongens, dames en meisjes is opgericht te Utrecht, de 4e december 1959, en is gevestigd te Utrecht.

Art. 2
De vereniging telt zich ten doel om, met bescherming en verzorging van de godsdienstige-zedelijke belangen van haar leden, de athletiek onder de rooms-katholieken te bevorderen en te doen beoefenen.

Een echt degelijke vereniging dus, die haar bestaansrecht al gauw bewees.

De eerste jaren

Te wel en wee van Phoenix wordt vanaf het prille begin vastgelegd in een clubblad: ‘het Phoenix-vuur’. Al gauw volgt ook een Clubrecordlijst (Jaren ’60 PDF, 2 MB) waarop de namen van Frits Gerlach, Theo Maasdijk en Frans Herfkens veelvuldig voorkomen. Herman zelf deed toen zelfs een Tienkamp (Hellas Meerkamp 1962 PDF, 532 KB) alleen met polshoog had hij toch enige problemen.

Phoenix had meteen een grote jeugdgroep waarin de meisjes overheersten: regelmatig vinden we ene oproep in het clubblad voor jeugdleden van het mannelijk geslacht. We zullen zien dat deze oproepen al gauw succes hebben. Dat de vereniging niet alleen prestatiegericht bezig was, bleek duidelijk: mede door de nog primitieve vervoersmiddelen – de fiets en de brommer waren favoriet – werden de wedstrijden als ‘dagje uit’ beleefd en beschreven in het Phoenix-vuur. Een oproep om advertenties in dat blad leverde het volgende op:

“Als ’s avonds op de training de zon ondergaat, voel ik me altijd zo alleen en eenzaam.
Welk lief meisjes weet er iets op?
Ik ben 19 jaar en C-klasser. Heb verder kastanjebruin haar en erg veel zakgeld
Zul je gauw schrijven onder nummer 2095 van dit blad?”

Destijds werden atleten op grond van hun prestaties nog ingedeeld in klassen van A tot en met D.

Phoenix nam in de winter van ’60-’61 al volop deel aan crossen, we lezen een verslag van de crosscompetitie in het Panbos, waarin Frits Heijmans (’le briquet rouge’) zich een klimmer van formaat toonde, maar het toch bij de belangrijkste beklimming de col de Witvliet van de 1e categorie, liet afweten waardoor hij uiteindelijk derde werd. In april ’61 deed Phoenix voor het eerst aan de ontmoeting Utrecht-Antwerpen mee, een jaarlijks sporttoernooi voor scholieren uit de twee steden, en in augustus ’61 organiseerde zij voor het eerst zelf een baanwedstrijd op Maarschalkerweerd met maar liefst 250 inschrijvingen. Eind ’61 heeft Phoenix zo’n 80 leden en worden de clubbladen verstuurd met een postzegel van 4 cent, donateur ben je vanaf 5 cent per week en het bestuur concludeert: hoewel er regelmatig dingen mis gaan, zijn er veel initiatieven en is de wil en het enthousiasme groot. Een conclusie warmee je de toekomst met vertrouwen tegemoet kunt gaan. Het 2-jarig jubileum wordt gevierd met een Heilige Mis en gevolgd door een gezamenlijk ontbijt en een feestavond.

Lees ook:

Actueel

Clubnieuws

Partner-overeenkomst AV Phoenix en Olympos getekend

27-06-2022

Om de samenwerking tussen Phoenix en Olympos verder te stimuleren is er een partnerovereenkomst getekend! De regeling is al een paar maanden van kracht, maar nu is ie ein-de-lijk ondertekend

lees verder...
Clubnieuws

🥳 NK Atletiek 2022: zilver Ineke van Koldam op 1500m

26-06-2022

De ASICS NK Atletiek op 24, 25 en 26 juni zal één van de laatste momenten zijn om de Nederlands top nog in actie te zien voor onder andere de

lees verder...
Jeugdnieuws

Bliksemmeerkamp 2022

26-06-2022

Het is een traditie om in de week vóór de zomervakantie een bliksemmeerkamp te organiseren voor alle pupillen en junioren. Dit is een leuke gezamenlijke wedstrijd, waarbij een aantal atletiekonderdelen

lees verder...

Agenda

juni 2022
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30    
« mei   jul »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in