Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Aanstellerij, sprint pr’s en cashen bij het Tartlétos Loopgala

Wageningen, 12 juni 2015 – Een loopgala had Leon nog nooit meegemaakt. Een voorstelling kon hij zich er ook niet zo goed van maken. Lopen deelnemende atleten daar chique rond en staat er een band te spelen ofzo? Op de site van het loopgala was geen kledingvoorschrift te vinden, dus zijn driedelig pak liet hij thuis en hees zich in zijn trainingspak. Een verslag van Leon Graumans:

Of beter gezegd: in mijn korte broek en T-shirt. Het was namelijk bloedheet op de 12e juni van 2015.

Bij aankomst in Wageningen week het geheel zover af van een gala dat ik enigszins teleurgesteld raakte. Geen aankleding op de baan, weinig mensen en een muziekje waarvan je bijna in slaap sukkelde. Of het lag gewoon aan mijn eigen fysieke toestand van het moment. Deze wedstrijd wilde ik graag aangrijpen om een snelle 1500m tijd neer te zetten maar ik voelde dat ik meer zin had om te slapen dan hard te rennen op een mensonterend hete atletiekbaan – vanaf hier begint het indekken.

Dat het warm was, werd bevestigd toen ik Jeroen (Witteveen) bij de toiletten aantrof met zijn kop onder de ijskoude kraan. Hij was bezig met de warming-up maar de felle zon had zojuist een deel van zijn hoofdhaar weggeschroeid. Ook bij Dennis (de Groot) was dit gebeurd. Gelukkig absorberen mijn blonde lokken niet zoveel warmte, maar Arjen en ik waren gewaarschuwd. Het maakte ons niet minder ambitieus. Een tijd onder de 4 minuten zou er gelopen moeten worden. Ik heb het vaker gedaan en Arjen loopt pr na pr. Dus waarom niet?!

Na de gebruikelijke 15 minuten warm(?)lopen was mijn strot al droger dan een kurk die een uur in een hete-luchtoven van 300 graden heeft gelegen. Wat een dorst! Iedere MILA-loper kent vast wel dat gevoel bij een middenafstand dat je mond helemaal droog slaat (van de spanning ofzo?) en dat dat totaal niet comfortabel loopt – excuus nummer twee.

Terwijl ik mijn complete dehydratatie nog binnen de perken probeerde te houden door het oraal toedienen van vocht zie ik in mijn ooghoek Jeroen aan de overkant van de baan een op het oog snelle 100m lopen. Met mijn waarnemingsvermogen bleek niet veel mis. De 11.13s betekende namelijk een pr.

Bij mij hadden inmiddels negatieve gedachten de overhand genomen – volgende excuus. Van het redelijk onschuldige ‘dit wordt klote’, ‘het is erg warm’ en ‘misschien gaat een tijd onder de 4 minuten niet lukken’ tot het meer ernstigere en verontrustende: ‘jij hoort hier niet’, ‘wie denk je wel niet dat je bent’ en ‘begin er toch niet aan’ trok ik voor mezelf de conclusie dat ik er toch gewoon voor moest gaan en dat ik altijd nog kon uitstappen als het niet zou gaan… Dat bleek een redelijk desastreuze gedachte.

Toch leek er na de eerste ronde geen vuiltje aan de lucht. Netjes kwam ik door in 62,5 seconden en Arjen zat niet ver daarachter. We liepen redelijk vooraan in de serie mee. Na 500m was mijn strot zo mogelijk nog droger dan in de warming-up en begon het gezeik weer. Ik liet onnodig een (klein) gat vallen en de onzekerheid stapelde zich in rap tempo op. ‘Stop er toch mee’, ‘jij bent een nobody’, enfin, die riedel kennen we. Ik kon er niet mee omgaan en de spreekwoordelijke emmer liep al na 700m over waardoor ik er de brui aan gaf. Behoorlijk gedesillusioneerd kraamde ik wat onzin uit over ‘dat ik ook niet wist wat ik deed’ tegen mijn vader – die ook eens was komen kijken -, voor zover ik nog geluid kon produceren met die bek die droger bleek dan de Atacama-woestijn waar jaarlijks gemiddeld minder dan 0,01 cm regen valt…

Arjen zag ik de laatste twee ronden nog strijden voor een pr en daar slaagde hij met 4:04.96 nipt in. Een tijd onder de 4 minuten bleek voor vanavond nog te hoog gegrepen. Voor mij persoonlijk zal de Olympische limiet (3:33.00) die slechts 28 seconden onder mijn laatst gelopen 1500m tijd ligt lastig worden zolang ik mijn mentale vorm niet op orde krijg. Fysiek ben ik er namelijk wel helemaal klaar voor (dit is sarcasme, voor alle duidelijkheid).

Lisa (de Ruiter) deed ook nog een persoonlijke limietpoging om eindelijk eens onder die 60 seconden te lopen. Op een 400m wel te verstaan. Want minder dan 60 seconden lopen kunnen we allemaal wel! Maar helaas, ook voor Lisa was het geen topavond. Met 61.46 bleef ze ver van de grens verwijderd. Zelf dacht ze dat het aan het vervoer lag. Waar deze diva zondag nog in een Jaguar voor de poort van AV Haarlem afgeleverd werd, moest ze het nu doen met een VW Polo. Maar beste Lisa, wen er maar vast aan. Bij Phoenix accepteren we namelijk geen naar sterallures neigende types.

Een topavond werd het wel voor Bas. Als haas op de 800m kon hij sowieso 50 Euro in zijn zak steken. Doorberekend komt dat neer op een loon van 3000 Euro per uur. Het enige wat hij daarvoor hoefde te doen was de eerste 400m doorkomen in 55 seconden en dan zover mogelijk doorlopen. Kijk, dan is elitair gedrag geoorloofd. Maar Bas is ondanks alles een hele gewone jongen gebleven.

Jeroen (Rodenburg) kon mooi van het haaswerk profiteren en liep een zeer sterke tijd van 1:55.29.

Ik kreeg het alleen allemaal niet meer mee. Na mijn aanstellerij moest ik met mijn vader mee, waarvan ik nog een pak rammel kon verwachten. Dus, beste clubgenoten, beur me alsjeblieft een beetje op komende week. Ik kan het gebruiken.

Uitslagen Tartlétos Loopgala

100m

Jeroen Witteveen 11.13 +0.6
Dennis de Groot 11.47 +0.6

200m

Jeroen Witteveen 22.42 +0.1
Nadim van Minnen 23.19 +0.8
Dennis de Groot 23.22 +0.8

400m

Lisa de Ruiter 1:01.46

800m

Jeroen Rodenburg 1:55.29

1500m

Arjen van der Logt 4:04.96
Leon Graumans DNF

5000m

Jaap Vink 16:49.02
Frank Staal 17:46.13

Reacties

Peter Verburg

Je kunt altijd nog korte verhalen gaan schrijven, Leon.

Frank Staal

Super prestaties op de kortere afstanden van de meeste Phoeniciers .Op de 5000 ben ik in de hitte volledig stuk gegaan. Om 22 uur nog 26 graden en bijna 100% luchtvochtigheid. Ondanks goede vorm ging mijn plan voor sub 17.30 na 4 ronden al mis. Hete voeten, heet hoofd en mega veel zweten. Nog wel 10.30 doorkomst 3000, daarna werd het joggen in de hitte… 😂 dankzij Joosts coaching nog wel een eindsprint, anders was ik boven de 18 minuten gekomen….. Frank

Lars Janssen

Die 22.42 van Jeroen geloof ik niet. Het lijkt me niet realistisch dat iemand in 1 klap meer dan 4 tiende van zijn pr afhaalt.

Actueel

Wedstrijdatletieknieuws

Superzondag in de seniorencompetitie: vrouwen strijden voor lijfsbehoud in, mannen voor promotie naar Tweede Divisie

21-06-2024

Aankomende zondag 23 juni is de 3e wedstrijd in de seniorencompetitie. Zowel voor de Phoenix-mannen als voor de vrouwen belooft het een spannende wedstrijd te worden.

lees verder...
Clubnieuws

Phoenix is een niveau 4 trainer rijker: gefeliciteerd Bart van de Sande

20-06-2024

Leuk nieuws dit weekend! Bart van de Sande is geslaagd voor zijn looptrainer 4 opleiding. En daar zijn wij als bestuur natuurlijk erg blij mee, en trots op natuurlijk. Mayke

lees verder...
Clubnieuws

NK Junioren 2024: PR voor Teun Westein op 3000 meter NKU18

14-06-2024

Op de laatste dag van het NK Junioren komen geen Phoenix-junioren meer in actie, maar Teun Westein heeft de afgelopen dagen een mooi debuut gemaakt.

lees verder...

Agenda

juni 2024
MDWDVZZ
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« mei   jul »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in