Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Gestreden, maar geen promotie

Eindhoven, zondag 14 september – Een team dat op papier op maandag nog erg sterk was kreeg een aantal klappen te verduren. En helaas bleven de tegenvallers komen. Een competitieverslag door de ploegleiders.

Samenvatting

  • Mannen 7e (met zelfde aantal punten als nummer 6, maar minder 1e plaatsen). Gat naar promotie was 8 punten.
  • Vrouwen 10e

Vrouwenploeg (door Miriam Hentzen)

Laat ik beginnen dat ik zeer trots ben op onze toppers! Als ploegleider dames leek ik het dit jaar erg makkelijk te krijgen… Alle dames fit, geen afmeldingen, bijna geen atletes die maar deels belast konden worden.. en niemand die ziek werd. Ideaal dus. Geen wijzigingsformulieren naar de organisaties. En per wedstrijd werd de ploeg sterker…Ideaal dus! Maar waar kwam dan wel de kink in de kabel?

Helaas bij de promotiewedstrijd. Een team dat op papier op maandag nog erg sterk was kreeg een aantal klappen te verduren. En helaas bleven de tegenvallers komen. Het begon met Marijke die wellicht niet volledig belast kon worden. Een blessure en de fysio die probeerde haar op de been te houden, bleek helaas niet het gewenste resultaat. Marijke kon dus niet lopen. Niet de 800 meter en ook niet de 400 meter in de estafette waar ze zich op verheugde. Pech voor het team, maar nog veel meer pech voor Marijke. Vanaf hier beterschap, ik hoop dat de oorzaak snel gevonden wordt en ik je daarna weer vrolijk huppelend op de baan aan te treffen.

Poeh, een gat op de 800 meter en twee dames die de 3000 meter zouden gaan lopen. Maar beide volledig zich focussen op de 3000 meter. Voor Karin zou het weer de eerste wedstrijd in een jaar zijn, dus ik was al dolgelukkig dat ze deelnam…. Karin: Een 800 meter zou echt te vroeg komen,… maar een plaats in de estafetteploeg kon wellicht wel. Daarna kon Joost zijn atlete Lorraine bellen met het nieuws van het uitvallen van Marijke en de moeilijke vraag of ze wellicht de dubbel wilde doen… En deze bikkel koos daarvoor!

Nog steeds een erg sterk team op papier dus… vol goede moed gaan we de zaterdag in,… totdat mijn telefoon gaat…. Lisa Rodenburg voelt zich niet volledig lekker en weet niet wat ze moet doen. Ze wil voor de 400meter horden komen, maar wellicht is de korte horden en de estafette geen goed idee. Zij weer overleggen met haar trainer Henk. Ik benader in elk geval voor de 400 in de estafette Eline. Zij hoeft er maar 5 minuten over te denken en komt in elk geval met het verlossende antwoord; ja hoor, ik kom wel… Fijn! Dan weer het telefoontje van Lisa afwachten. Het lijkt toch verstandiger zich alleen richten op de 400 meter horden. Dus dat doen we. Het gat op de 100 meter horden wordt opgevuld door Kirsten. Kan ze lekker naast een 400 nog wat hekjes nemen. Hierdoor komt een gat plek vrij op kogel, en ik vergeet zelfs Iris (mijn eigen atleet) hier toe te voegen… sorry.

En dan de wedstrijddag… Het zou lastig worden, want je verliest nu op verschillende onderdelen duidelijk tijd, wat resulteert in lagere plaatsen op de wedstrijd. Maar vol goede moed staan de dames aan de start. Er wordt wat gekletst,… er wordt wat ingelopen en ineens de ploegleiders van de mannen bij me…. Er is iets met Margriet…. Ze blijkt een mooie manouvre gemaakt te hebben om Nikki vrolijk te begroeten en stapt op de witte binnenrand van de atletiekbaan. Een verdrietig hoopje vind ik op de stoel bij de EHBO met een ijspack op haar enkel. Toen ze de bult (letterlijk de grote van een ei aan me laten zien schrok ik,… nog nooit zo’n dikke enkel gezien.). En ze zou over 20 minuten moeten beginnen met hoogspringen… en nu? Ze voelt niet zoveel in de voet, dus twijfelt. Als ploegleider kan je haar dan tijd gunnen door de 2 hoogspringers om te draaien in chronoloog. De wedstrijdleider keurt het goed en Sanne is de held door direct van de tribune af te sprinten en de warming up te starten. En wat een vervanging. Ze zat er lekker in. De 1.30 ging makkelijk, de 1.40 ruimte over en is een SB. En dan de 1.45,.. ze was eroverheen en uiteindelijk nemen de kuiten de lat mee. Maar super prestatie! 1.40 is zeer netjes voor nu en dus mocht ze best met een glimlach van de baan. Wel zaten de zorgen dus bij Margriet. 2 uur later bleek het niet verstandig haar nog te laten hoog springen. Ook in dit geval balen voor het team, maar nog veel meer balen voor Margriet. Géén hoog en géén verspringen,… en met een dikke enkel op vakantie naar Bali. Poeh dame,.. ik hoop dat je vakantie nu niet gehinderd wordt door je enkel. Je bent een toppertje en volgend jaar mag je 4 wedstrijden hoogspringen. Lekker vliegen door de lucht.

Dan is het helaas al wel duidelijk dat promotie heeeel moeilijk gaat worden, toch hou je zo veel mogelijk de goede moed erin.

Gestreden, maar geen promotie
© Bart Broex

Tegelijkertijd ging er ook heel veel goed. Iris kwam van de dames als eerste in actie en was bij kogelslingeren zo gebrand op de 30 meter. Welke helaas niet gehaald mocht worden, maar met een SB gooide ze dit jaar wel verder dan tot nu toe. En werden de eerste punten gehaald.

Yara begon op verspringen en bouwde daar per sprong weer verder op door. Vlak onder de 5 meter was prima, niet heel goed, maar zeker ook niet heel slecht. En voor Yara voelde het in elk geval lekkerder dan de laatste training op de baan. Dus dat is ook winst. Bij kogel ging het lang niet slecht. Dus de eerste 2 onderdelen waren prima, maar op de estafette ging ze knallen lees straks maar.

Inmiddels begon Annemieke met inspringen bij Polstok… Windje tegen, want de bak zit bij Eindhoven vast geschroefd… en bij dit soort wedstrijden is het voor Annemieke vooral wachten totdat anderen af gaan en ze eindelijk op haar hoogtes komen. En dit keer werd het wachten dik beloond… Langzaam vielen de concurrenten af… en ging de lat steeds weer hoger. En ja hoor de DIKKE 12 PUNTEN voor Annemieke! Als enige over 3.60 en dus mocht ze de lat zelf bepalen. 3.73 werd het, haar clubrecord staat op 3.70 en werd het dus een aanval hierop. Dat mocht dan niet lukken, maar deze prestatie was natuurlijk super!

Op de 100 meter horden kwamen Fieke en Kirsten in actie. Kirsten won haar serie in een zeer mooie tijd en Fieke leek op weg naar de race van haar leven. Super snel uit de blokken en horde naar horde werd in 3 pas gepasseerd. Totdat 1 horde net aangeraakt werd en haar iets uit evenwicht bracht. Een keer een 5 pas en toen heel knap terug naar de 3 pas tot het eind. Ze baalde wel, maar wat knap dat ze zich zelfs herstelde tot de 3 pas!

Op de 100 meter mochten Mariska en Alice het in dezelfde race tegen elkaar opnemen. En dat is altijd leuk. En er rolde een goede tijd uit. Beide dames gelukkig. Mariska net iets boven haar Seizoens prestatie. En dus vol verwachting voor de 200 meter.

Op de 800 meter ging Lorraine voor een tactische race. En hoe loop je die als je ook nog weet dat er een 3000 meter aan zit te komen,… nou dan doe je gewoon of je geen zenuwen hebt en loop je heerlijk met de groep mee. En pak je de 2e plaats en dus 11 DIKKE Punten. Een prachtige race, mooi opgebouwd en wederom een PR. Voor Lorraine kan het seizoen niet lang genoeg zijn lijkt het…

Op de 400 meter wil de Kirsten 61 nog iets, dus toch een stress op de schouders. En het leek inderdaad een 61er te gaan worden, maar uiteindelijk stond de klok stil op 62. Deze 400 meter was vast een opwarmertje voor de 400 in de estafette J Lisa de Ruiter liet zien dat een vakantie geen enkel probleem hoeft te zijn voor een goede prestatie. Zeer uitgerust aan de start en een super race. Zeer knap en veel punten verdient voor het team!

Lisa kwam voor de 400 meter horden en ze was erop gebrand. Het liefst heel snel… tja en dat wil jij dan wel, maar een lichaam dat al 2 dagen ziek is geweest heeft gewoon minder over. 70 seconden over 400 meter inclusief het nemen van wat hekjes is dan nog steeds een super prestatie. Nu lekker uitzieken en je lichaam echt laten herstellen.

Vivan aan het roer bij het speerwerpen met een groepje dames hijgend in haar nek. En dat weet ze te handelen. Niet haar beste prestatie, maar wel de beste van die groep gebleven en ze pakte precies volgens de verwachting de 6 punten. Top dame!

De 200 meter daar moest het gebeuren en het zag er strak uit. Beide dames (Mariska en Alice) strak door de bocht en het rechte eind op. Mariska liep lang voorop, maar uiteindelijk bleek een ander over een langere adem te beschikken. Volgens haar moeder zag ze rookwolkjes boven haar hoofd. En die dacht dat Mariska wel had gezien dat ze 26 liep….

Op de 3000 meter kwamen dan Lorraine en Karin aan de start in een mooie race. De hoop was op een boemelrace, zodat Lorraine lekker mee zou kunnen lopen na de 800 meter, maar dat werd het niet. Er werd toch wel wat aan de kop gesleurd en ze ging lekker in het kielzog mee. Karin liep er een stukje achter, met de focus op de atlete direct voor haar. Dat zag er goed uit! Uiteindelijk versnelden de eerste 2 en Lorraine liet ze lopen. Een verstandige keuze, want anders waren wellicht de benen direct vol gelopen na de 800 meter. Maar een prachtige 3e plek en 10 PUNTEN binnen. Deze dame haalt in haar eentje bijna een kwart van onze punten op! En voor Karin een eerste 3000 meter en dan gewoon 6e worden van het deelnemersveld. Dat voelt lekker. Zo lekker, dat ze wel de estafette wil doen. Top hoor!

Als een van de laatste mocht ze aan de start verschijnen. Janna op Hinkstap. De ondankbare taak om daar 1 punt op te gaan halen. Want ja, we wisten dat de concurrentie duidelijk veel sterker zou zijn. Toch stoer dat je dan je niet uit het veld laat slaan en zelfs dichtbij nummer 11 komt! Een leuke reeks sprongen en een vrolijke dame, wat wil je dan nog meer?

4×100. 4 dames, 1 stokje, 6 lanen en op positie worden ingedeeld. Dit betekende voor de Phoenix dames de binnenbaan en Yara die zou starten. Ze was heel rap weg en je kan van deze race veel zeggen, maar de wissels waren zeer strak, de stukken ertussen zeer snel en de hoofden van de vier meiden na afloop stralend. Yara, Mariska, Alice en Pascale, jullie flikken het toch steeds om een strakke race neer te zetten. Andere ploegen werden gediskwalificeerd en op het 200 meter punt had nog een ploeg gediskwalificeerd moeten worden…. Er werd eindeloos door de jury overlegd… ach. Onze promotie zat er toch al niet meer in. En na deze race kwam Mariska vrolijk haar ouders tegemoet. Deze race was super. Maar toch vertrok haar hoofd nadat ze uitvond wat haar tijd op de 200 meter was… ach dat mag…. Gelukkig kwam het gevoel van blijdschap tijdens de BBQ weer terug.

En de dames mochten afsluiten met de 4x 400 meter. Karin heeft even adem kunnen halen na de 3000 meter en de dames zijn zo lief om haar nog 3 minuten te gunnen, zodat ze als laatste kan starten. De ingevlogen Eline ging rap weg vanuit het startblok met het stokje. Lisa en Kirsten lieten beide zien dat je gewoon harder kan lopen in de estafette dan in de individuele 400 en veel ploegen werden opgeveegd. En ook Karin liet zien niet bang te zijn in zo’n 400 meter. Ze vocht voor elke meter. En zo erg zelfs, dat haar schoen aan de zijkant uitscheurde. Dat is pas inzet.

Dames, top gedaan. Dit jaar geen promotie, maar de troost: én niet een fitte ploeg én 2 C junioren die staan te trappelen om jullie te komen versterken…. Als dat geen mooie dromen oplevert!

Gestreden, maar geen promotie
© Bart Broex

Mannenploeg (door Tieme Klinkers en Siem Uittenhout)

Voorafgaand aan de wedstrijd zag het er goed uit: geen serieuze blessures, geen afmeldingen op het laatste moment en alle Phoenix-mannen waren nog goed getraind ook. Ook aan de omstandigheden in Eindhoven zou het niet liggen: mooie accommodatie, lekkere temperatuur, nauwelijks wind en heel veel Phoenix-supporters! De opgestelde mannen zouden minstens net zo goed moeten kunnen presteren als op de promotiewedstrijd van vorig jaar, toen we promotie net misliepen. Helaas zegt dit niet heel veel aangezien de punten niet worden uitgedeeld op basis van de tijd of afstand, maar op basis van de behaalde positie zijn we afhankelijk van de prestaties van de andere ploegen.

De dag begon goed met goede hordentijden van Lars en Bas Land. Ploegleider Tieme pakte de volle 12 punten met zijn winnende sprong over 1.95 bij het hoogspringen. Ook de middellangeafstandsgroep zorgde voor veel punten met een tweede plek voor Jeroen Rodenburg op de 800 en ploegleider Siem op de 3000 meter steeple. In de tussenstanden zweeft het team heen en weer tussen plaats 3, 4 en 5. Een plaats bij de eerste vijf geeft recht op promotie naar de eerste divisie, dus iedereen houdt hoop!

Vorig jaar werden niet heel veel punten gehaald bij de werponderdelen, maar dit jaar sprokkelen we daar toch wat extra punten bij elkaar. Jeroen Eerden werpt verder dan vorige keer en behaalt netjes 3 punten. Peter Verburg werpt de discus in de laatste ronde voorbij een concurrent en pakt ook 3 punten. Lars en Martijn pakken ook nog 1 punt bij het kogelstoten.

In de voorrondewedstrijden pakten onze sprinters veel punten, dus hier hoopten we meer punten te pakken dan vorig jaar. Ondanks een toptijd (11.18 pr) van Jeroen Witteveen op de 100 meter, leverde dit maar 1 punt meer op dan vorig jaar. Blijkbaar waren we niet de enige vereniging met goede sprinters. Ook op de 200 werd door Jeroen en Dennis sneller gelopen dan vorig jaar, maar dit keer kregen we er zelfs een punt minder voor terug. Bas Jubels was niet geheel tevreden over zijn 400 meter, maar pakte wel 7 punten. Bernard, ’s ochtends terug gevlogen uit Barcelona, liep samen met Maarten een goede 5.000 meter, die 8 punten opleverde.

Tieme had zijn dag niet met verspringen, maar gelukkig was de sprong van Lars goed voor 6 punten. Eelco was een waardige vervanger van Lars op polsstokhoog en pakte met zijn sprong over 3 meter 2 punten. Voor de 3 punten had Eelco maar liefst 70 centimeter hoger moeten springen! Bas Land nam ook de 400 meter horden voor zijn rekening en scoorde 6 punten met de 58,43 die hij liep.

Daarmee waren alle individuele onderdelen geweest en moest alleen de 4×400 nog gelopen worden. Er was al even geen officiële tussenstand meer verschenen, maar door zelf wat na te rekenen waren we al tot de conclusie gekomen dat er een klein wonder nodig was om nog te kunnen promoveren. Dennis bleek door een liesblessure niet meer te kunnen lopen, maar gelukkig werd in Bas Land een waardig vervanger gevonden. Nadim, Jeroen Rodenburg, Bas Land en Bas Jubels liepen een fantastische 4×400 meter en wisten de serie te winnen in 3:29,74.

Uiteindelijk bleken de Phoenix-mannen ondanks alle goede prestaties gedeeld zesde te zijn geworden. Iedereen had naar behoren gepresteerd, de vijf verenigingen boven ons bleken domweg net een beetje beter te zijn. Hopelijk volgend jaar dan maar, driemaal is scheepsrecht. Met dezelfde inzet van de atleten en ondersteuning van trainers en supporters moet dat lukken!

Uitslagen Mannen

Onderdeel Naam Prestatie Wind Plaats Punten
100 meter Jeroen Witteveen 11.18 pr +0.7m/s 7 7
100 meter Dennis de Groot 11.55 +1.0m/s 14 0
200 meter Jeroen Witteveen 23.26 +0.0m/s 12 3
200 meter Dennis de Groot 23.47 +0.0m/s 15 0
400 meter Bas Jubels 52.38 7 7
800 meter Jeroen Rodenburg 2:00.09 2 11
5000 meter Bernard te Boekhorst 15:41.10 6 8
5000 meter Maarten van Ommen 15:44.11 7 0
110 meter horden Lars Janssen 16.28 +0.3m/s 7 7
110 meter horden Bas Land 16.83 +1.9m/s 10 0
400 meter horden Bas Land 58.53 7 6
3000 meter Steeplechase Siem Uittenhout 10:12.89 3 10
4×400 meter AV Phoenix 3:29.74 5 8
Verspringen Lars Janssen 6.43 +0.7m/s 7 6
Verspringen Tieme Klinkers 5.92 +0.2m/s 15 0
Hoogspringen Tieme Klinkers 1.95 1 12
PolstokSpringen Eelco Koelewijn 3.00 11 2
Discus Peter Verburg 31.16 10 3
Kogel Stoten Lars Janssen 10.04 18 1
Kogel Stoten Martijn Spaan 9.07 21 0
SpeerWerpen Jeroen Eerden 46.92 10 3

Uitslagen Vrouwen

Onderdeel Naam Prestatie Wind Plaats Punten
100 meter Mariska Bun 12.42 +1.0m/s 6 7
100 meter Alice Achterberg 12.79 +1.0m/s 9 0
200 meter Mariska Bun 26.02 +1.0m/s 7 6
200 meter Alice Achterberg 26.51 +0.9m/s 8 0
400 meter Lisa de Ruiter 1:00.05 6 7
400 meter Kirsten Huijgen 1:02.20 13 0
800 meter Lorraine Ravestein 2:15.34 2 11
3000 meter Lorraine Ravestein 10:01.95 3 10
3000 meter Karin Gorter 10:53.07 6 0
100 meter Horden Fieke Witte 17.39 +0.0m/s 11 3
100 meter Horden Kirsten Huijgen 17.59 +0.0m/s 12 0
400 meter horden Lisa Rodenburg 1:10.03 9 4
4×100 meter (Yara, Mariska, Alice, Pascale) AV Phoenix 49.82 5 8
4×400 meter (Eline, Lisa, Kirsten, Karin) AV Phoenix 4:08.73 7 6
Verspringen Yara van Dee 4.78 +0.2m/s 15 1
Hoogspringen Sanne van Essen 1.40 18 1
HInkStapSpringen Janna Lukkezen 8.48 +0.1m/s 12 1
PolstokSpringen Annemieke Dunnink 3.60 1 12
Kogel Stoten Yara van Dee 9.53 15 1
SpeerWerpen Vivian Boer 31.51 7 6
KogelSlingeren Iris Kamp-Steverink 29.57 9 4

Beeld: Bart Broex

Actueel

AV Phoenix

Vraag van de UPGala commissie

10-07-2024

Op zaterdag 12 oktober dit jaar organiseert de UPGala commissie een gala voor zowel U-Track als Phoenix! Ze zijn al hard bezig met de organisatie, maar zouden graag nog wat

lees verder...
Clubnieuws

Jongens U12 winnen 3e pupillencompetitiewedstrijd op Maarschalkerweerd

09-07-2024
pupillencompetitie

Op zaterdag 6 juli was de 3e pupillencompetitie weer op eigen baan, ditmaal georganiseerd door Hellas. De Phoenix-pupillen lieten zich weer van hun goede kant zien met maar liefst 44

lees verder...
Clubnieuws

NK Atletiek 2024: Maaike van Gelder 10e op NK 5000 meter

03-07-2024

Afgelopen vrijdag 28 juni heeft Maaike van Gelder een mooie 10e plaats behaald op de 5000 meter op het NK atletiek.

lees verder...

Agenda

juli 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« jun   aug »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in