Fotografie: de Gulden Snede
In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Vandaag bespreekt Michel de Gulden Snede (les 14 van 26).
Michel Reij:
De basisregel voor compositie is die van de Gulden Snede. In de alledaagse praktijk van de fotograaf, waar het getal Pi wat lastig rekent, wordt deze regel doorgaans gebruikt door het beeld op te delen in negen vlakken, waarbij je probeert om het onderwerp op een van de snijlijnen te plaatsen.
Het meest nuchtere wat ik er hier over kan zeggen, is dat het vaak lastig is om dit echt in de gaten te houden als je bewegende atleten probeert te fotograferen, met je middelste focuspunt geactiveerd omdat deze het meest precies is.
Bij stilstaande taferelen is dit een stuk makkelijker, omdat je hier vaak wat meer tijd hebt om een ander focuspunt te kiezen.
🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.
Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.