Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Fotografie: Wees je camera de baas!

In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Dit gaat over het kennen van je camera (les 6 van 26).

Michel Reij:

De meeste spiegelreflexen bevatten een aantal voorkeuzeprogramma’s. Daar zit doorgaans ook een “Sport”-stand tussen. Wil je echter betere foto’s nemen, neem dan het heft in eigen handen!

In de sportfotografie kan je globaal twee wegen bewandelen: de sluitertijd-voorkeuze (Tv of S) en de diafragma-voorkeuze (Av of A).

Bij de eerste instelling bepaal je zelf de gewenste sluitertijd en berekent de camera voor iedere situatie de noodzakelijke diafragma-opening. Bij de tweede bepaal jij het diafragma en berekent de camera de sluitertijd.

© Michel Reij | Tanne geeft Irene een verbaal zetje in de rug…

 

Ik gebruik altijd de diafragma-voorkeuze. De reden daarvoor is dat ik bij actie-fotografie de controle over de scherpte/diepte het allerbelangrijkst vind. En aangezien ik altijd streef naar een zo wazig mogelijke achtergrond, stel ik een zo groot mogelijk diafragma in, waardoor ik de camera ook automatisch dwing om een snelle sluitertijd te kiezen.

Valkuilen

Er zijn twee belangrijke valkuilen bij deze aanpak, waar ook ik geregeld intuimel:

1. Te lage ISO-waarde

Scenario: ’s ochtends stel ik mijn camera in op diafragma-voorkeuze en een ISO-waarde die tot voldoende snelle sluitertijden leidt. Maar in de loop van de dag betrekt de lucht en wordt het donkerder. Als ik dan vergeet om regelmatig de sluitertijd van de camera in de gaten te houden, zie ik achteraf ineens foto’s met bewegingsonscherpte, waar ik dat niet zo bedoeld had.

Gelukkig hebben de meeste actuele camera’s een Auto-ISO instelling waarmee je een boven- en ondergrens kan instellen voor de ISO-waarde. Lijkt me heerlijk…

2. Lens-kwaliteit

De meeste lenzen zijn niet op hun best als je ze helemaal wijd-open gebruikt. Mijn 85mm lens is niet superscherp als ik hem gebruik met het maximale diafragma van f/1.8. Pas bij f/2.5 laat deze lens zijn kwaliteiten echt zien. Mijn 200mm lens kan ik wel wijd-open (f/2.8) gebruiken, maar voor het beste resultaat draai ik deze ook vaak iets dicht (f/3.2).

Goede sluitertijden

Bij de bepaling van de juiste sluitertijd zijn er twee bewegingen om rekening mee te houden:

  1. De beweging van het onderwerp (de atleet)
  2. De beweging van de camera.

Om de beweging van een atleet volledig te bevriezen heb je een sluitertijd van minstens 1/640 seconde nodig. Voor atleten die recht op je afkomen is het goed om deze waarde als minimum aan te houden. Als ze niet recht op je afkomen en als je het net als ik wel aardig vind om enige bewegingsonscherpte in armen of benen te zien, dan is een iets langere sluitertijd ook geen probleem.

Om de bewegingsonscherpte als gevolg van cameratrillingen tegen te gaan is er de oude vuistregel van 1/brandpuntsafstand. In het digitale tijdperk moet je helaas nog rekening houden met de verlengingsfactor van de (kleinere) sensor. Voor mijn 200mm lens moet ik daarom een minimale sluitertijd van 1/(200*1,6) = 1/320 seconde aanhouden.

Een statief of beeldstabilisatie maakt het mogelijk om langere sluitertijden te hanteren.

Finish! (52mm @ f/2.8, 1/100s)
© Michel Reij

 

🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.

Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.

Bekijk alle fototips

Actueel

Clubnieuws

Phoenix Jaarkalender: handig voor op de koelkast

23-04-2024

Wisten jullie dat we op de site ook een handige kalendermodule hebben? Scroll maar eens naar beneden als je op de home van onze site zit, of kijk aan de

lees verder...
Jeugdnieuws

Ook goede start voor pupillen bij eerste competitiewedstrijd op eigen baan

20-04-2024

Een week na de junioren mochten de pupillen op zaterdag 13 april aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd, wederom met mooi weer op eigen baan en met maar lieftst 40 Phoenix-pupillen

lees verder...
Jeugdnieuws

Goede sfeer en prestaties van de Phoenix U18/U20 junioren in Amersfoort

19-04-2024

Zondag 14 april was de eerste competitiewedstrijd in Amersfoort voor de junioren U18 en U20. De goede onderlinge sfeer en gezelligheid zijn de sterkste punten van deze ploeg. Maar er

lees verder...

Agenda

april 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« mrt   mei »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in