Fotografie: Wees voorbereid
In deze sectie vind je exclusieve tips en trucs voor het fotograferen van atletiek en aanverwante zaken. Geschreven door Phoenix-huisfotograaf Michel Reij. Vandaag: maak een uitdraai van het parcours, het tijdsschema en ga goed voorbereid op pad (les 10 van 26).
Michel Reij:
Hoe vaak heb ik niet bij een cross gestaan, volkomen in het duister tastend welke linten welk parcours voor welke leeftijdscategorie markeren. En parcourswachten hebben de schema’s doorgaans ook niet scherp in het hoofd.
Mijn advies is dus: maak een uitdraai van het parcourskaartje, het tijdschema en indien mogelijk van de ingeschreven deelnemers van je eigen vereniging.
Voor weg- en baanwedstrijden geldt precies hetzelfde: wie doet wat waar en hoe laat? Waar is kogelbak 2? Hoe laat starten de recreanten voor hun 10 kilometer?
Ook tijdig aanwezig zijn is heel belangrijk. Niet alleen om het parcours te verkennen en de mooie/handige plekjes op te zoeken, maar ook om de voorbereidingen te fotograferen.
Wees ook voorbereid op slecht weer. Vaak kan een regenbuitje prachtige foto’s opleveren, dus dan stop je je camera niet meteen weg. Maar zorg wel voor een goed waterdichte fototas, zonnekappen voor je lenzen (om geen druppels op je lens te krijgen) en een paraplu om zelf droog te blijven.
Zelf gebruik ik een rugzak voor mijn fotoapparatuur, waarbij ik het handvat van mijn paraplu zo vast kan maken aan een schouderband dat de paraplu netjes boven mijn hoofd blijft terwijl ik toch mijn handen vrij heb.
Andere tip: bij koud weer loopt de batterij van je camera aanmerkelijk sneller leeg dan bij hogere temperaturen. Zorg daarom altijd voor een reserve-batterij, die je bij koud weer bij voorkeur onder je jas warm houdt. Extra geheugenkaartjes zijn natuurlijk ook nooit weg, hoewel dat dan weer niks te maken heeft met de temperatuur.
🤫 Wil je weten hoe de foto’s in dit artikel gemaakt zijn? Dus welke camera, brandpuntafstand, diafragma etc., klik dan op de afbeeldingen in dit artikel. Voor het beeld bij de opening, klik hier.
Meer weten? Lees dan ook Michel’s andere tips. En heb je aanvullende vragen, mail Michel.