Trainingsgroepen Trainingstijden AllUnited

Phoeniciërs op de Coolsingel bij 41ste NN Marathon Rotterdam

Een half jaar na het in alle opzichten geslaagde jubileum beleefde de NN Marathon Rotterdam zondag 10 april opnieuw een feestelijke editie, de 41ste. Met Abdi Nageeye als eerste Nederlandse winnaar bij de mannen ooit en bovendien met nationale records van hem én Nienke Brinkman. En onze Phoeniciërs: die liepen eigen records 👏.

“Een droom is werkelijkheid geworden. Ik ben zo trots en blij,” jubelt Nageeye (33) na een adembenemende eindsprint met de Ethiopiër Gebreselassie. Beide atleten krijgen dezelfde tijd achter hun naam: 2.04.56. Dit seizoen zijn tot zondag 10 april slechts vier atleten sneller geweest!

Brinkman (28) is al even uitgelaten wanneer ze, 50 seconden achter de triomferende Haven Hailu, als runner-up haar tijd ziet oplichten: 2.22.51. Onderweg heeft ze ontspannen naar familie en vrienden gezwaaid. Direct na afloop bedankt ze de hazen, die haar uit de wind hebben gehouden. En complimenteert ze ook het meelevende publiek.

Bekijk de sfeervideo van de Rotterdam Marathon

Ook Nageeye heeft, zoals bij een Oscar-uitreiking, een royaal bedankje in petto. Vorig jaar loodste hij met opzwepende handgebaren Bashir Abdi naar het brons tijdens de Olympische Spelen in Japan, zelf greep hij zilver. Nu is het zijn Belgische boezemvriend die hém op moeilijke momenten in woord en gebaar ondersteunt en het tempo van de kopgroep voor hem vertraagt.

Zonder Bashir had ik niet gewonnen. Ik ben hem veel dank verschuldigd.

Bashir Abdi spreekt van een vriendendienst:

Ik was hem na de Olympische Spelen wel wat verschuldigd. Dit was het minste wat ik voor Abdi kon doen. Vanwege een trainingsachterstand voelde ik onderweg dat ik zelf deze keer niet in staat zou zijn om te winnen.

Aldus Bashiir Abdi, die 24 weken geleden in Rotterdam excelleerde met een Europees en parcoursrecord. Zijn 2.03.36 was (en is) de snelste tijd ooit in Nederland gelopen. Nu verzoent hij zich zonder te zuchten met de vierde plaats.

Nageeye verbetert zijn eigen nationale record met liefst 1 minuut en 21 seconden. In 2019 liep hij bij de NN Marathon Rotterdam 2.06.17.

Na 36 kilometer kreeg ik een heerlijk gevoel, nooit ging het zo lekker. Toen begon ik serieus na te denken over de zege en ging mijn hartslag bij die gedachte even omhoog. Achteraf kan ik het allemaal nog niet meteen geloven. Dit heb ik altijd gewild: finishen voor Kenianen en Ethiopiërs.

Nienke Brinkman, voormalig hockeyster, die in december bij de marathon van Valencia nog moest smeken om een startplaats, overtreft in haar tweede race het Nederlands record van Lornah Kiplagat (2.23.43, New York 2003). ’s Morgens weet ze nog niet hoe enerverend de dag voor haar zal verlopen. Ze maakt ook voor het eerst mee hoe Lee Towers, 76 inmiddels, traditioneel een kippenvelmoment verzorgt. Op een hoogwerker klinkt via zijn gouden microfoon ‘You’ll never walk alone’.

BN’ers aan de start

Tot de deelnemers behoort ook de gelauwerde oud-voetballer Arjen Robben. Die nog startte met de opmerking: “Ik hou van sport, van uitdagingen.” Met hulp van haas Erben Wennemars finisht Robben in een tijd van 3 uur, 13 minuten en 40 seconden. Robben wordt luid toegejuicht. Maar hoe hij het direct na de finish vond: “Niet leuk.” 😂

En hoe deden onze Phoeniciërs het:

Tom Wevers kon de race goed volgen, achterop de motor hield hij alle lopers in de gaten. Geen wedstrijd zonder onze Tom! Vanuit de recreanten werd een groepje begeleid door oud Nederlands Kampioen Marathon: Huub Pragt en oud-winnares op de Coolsingel Joke Kleijweg. 25 weken na de jubileum-editie vond Anouk Vos het wel weer tijd om haar PR te verbeteren. Doel van 3:40 richting 3:30 – bij de start ging zij iets te voortvarend van start, en regel 1 van de marathon: als je denkt dat het jouw dag is 👉 don’t. Na 25 km bleek werd het een gevecht met kramp, steken en de man met de (mentale) hamer. Het duurde even, maar na km 35 kon de versnelling weer ingezet worden. Op naar Chicago!

© NN Rotterdam Marathon 2021
  • Leonard Tersteeg: 02:46:19
  • Lieuwe Brouwer: 02:56:26
  • Krista Bruns: 02:59:11
  • Wim Nieuwenhuijse: 02:59:56
  • Jill de Gier: 03:26:49
  • Anouk Vos: 03:38:26 (foto ⬆️, genomen tijdens editie 40)
  • Ilse Oenema: 04:01:41
  • Lienke te Brake: 04:15:51
  • Lidwien Koot: 04:25:37

Speciale dank aan Dennis Schuurman, Ronald Ouwerkerk ⤵️ en Bart van de Sande (allen liepen de jubileum-editie! Dennis in een PR van 3:45, Ronald in 3:41 en Bart debuteerde in een tijd van 3:16. Zijn doel is om in Eindhoven een aanval te doen op een sub 3-uur) voor het aangeven van de bidonnetjes water, de mentale oppeppers en de gezelligheid bij de lange duurlopen. Op naar de volgende!

© NN Rotterdam Marathon 2021: Ronald en Anouk zullen dit jaar in Chicago weer samen aan de start verschijnen.

Alle uitslagen

Bron: nnmarathonrotterdam.nl, beeld: © NN Rotterdam Marathon 2021

Actueel

Bestuurnieuws

Track Meeting 13 mei: Lars Janssen Memorial (Uitslagen, Foto’s & Highlights)

17-05-2022
Lars Janssen

Na het plotselinge overlijden van Lars Janssen eerder dit jaar is door het bestuur gezocht naar een moment in het wedstrijdseizoen om stil te staan bij dit grote verlies. De

lees verder...
Clubnieuws

Doe mee met de Swim Bike Run

16-05-2022
Swim Bike Run 2019

Op zaterdag 9 juli a.s. vindt er eindelijk weer een Swim Bike Run voor de recreanten van Phoenix plaats. Voor ieder wat wils! Ook interessant:Runnersworld Track Meeting 16 mei: uitslagen

lees verder...
Recreantennieuws

40ste Zomeravondcup: uitslagen 10 mei

11-05-2022

Dit jaar organiseert Hellas voor de 40-ste keer de Zomeravondcup. Na de Maliebaanloop het gezelligste wegatletiek-evenement in de regio Utrecht. Ook interessant:40ste Zomeravondcup: uitslagen 19 aprilInschrijving Maliebaanloop 2021 – wij

lees verder...

Agenda

mei 2022
MDWDVZZ
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
« apr   jun »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in