Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Phoenix historie in vogelvlucht

Hoewel Phoenix al in 1959 is opgericht, was het tot aan de fusie van Hermes en Vitesse tot U-track in 2004 toch de jongste atletiekvereniging van Utrecht die bij de (toen nog) Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) is aangesloten.

Ontstaan uit onvrede van een aantal atleten binnen Hermes, groeide Phoenix al snel uit tot een echte vereniging met een geheel eigen gezicht. Onder leiding van voorzitter en trainer Herman Verheul boekten Phoenix-atleten in de jaren ’60, ’70 en ’80 vele nationale en soms zelfs internationale successen. De grootste namen zijn van Klaas Lok en Joost Borm, die velen nog bekend in de oren zullen klinken.

Jaren ’80

Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul
Frits Gerlach gecoacht door Herman Verheul

 

In de jaren ’80 is Phoenix qua ledental uitgegroeid tot de tweede vereniging van Utrecht. Deze groei is vooral ten goede gekomen aan de breedte van de vereniging. Naast een groep wedstrijdatleten, waaronder een aantal regionale (sub)toppers, groeide ook de jeugdafdeling en ontstond een enthousiaste recreantengroep. De mannen-kernploeg van wedstrijdatleten draait al een aantal jaren goed mee in de landelijke Eerste Divisie.

Jaren ’90

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 waren het vooral dames die de Phoenix in de publiciteit brachten. Angelique Maasdijk en Marianne de la Houssaye behaalden ereprijzen op nationale kampioenschappen.

Om een duidelijke koers voor de toekomst uit te zetten, is in 1996 een eerste beleidsplan opgesteld. Sindsdien is hard aan de uitvoering gewerkt en werd Phoenix als gezonde vereniging de 21e eeuw ingelootst. In 1999 werd het 40-jarig jubileum gevierd.

21e eeuw

De eerste jaren van de 21e eeuw kenmerkten zich door ontstuimige groei, geheel tegen de trend van de rest van het land in. In 5 jaar tijd groeide Phoenix van bijna 300 naar ruim 400 leden. Een nieuwe tak binnen Phoenix ontkiemde zich en de Studentensport vond een goede plek binnen de vereniging. Ook de Jeugdgroep groeide als kool door de enthousiaste uitstraling van de energieke jeugdtrainers binnen Phoenix. Naast de heren promoveren ook de dames in 2002 naar de Landelijke Eerste Divisie Competitie en vanaf 2003 doen zowel heren als dames op dit Landelijke podium mee.

Per 2005 wordt de weg ingeslagen om de kwaliteit en professionaliteit binnen de vereniging een extra impuls te geven om zo de dan ruim 400 leden een breed aanbod te kunnen garanderen op een goed kwaliteitsniveau. Met de doorlichting van het vrijwilligerskader en de doorvoering van ondermeer een achttal nieuwe trainingsgroepen wordt de basis gelegd van een nieuwe fase, waarin de vereniging zich breder inzetten kan dan de basic inzet en trainingen. Een nieuw beleidsplan 2006-2009 (Hinkstapsprong naar de 50) met ruim 100 concrete speerpunten is de onderlegger voor het nieuwe beleid.

Ondertussen worden in 2007 twee Nederlands Kampioenschappen op de baan in Utrecht georganiseerd (NK10.000 en NK Junioren) en hebben selectiegroepen hun intrede bij zowel de MLA als de jeugd gedaan. Met de nieuwe competitieopzet in 2007 weten zowel de mannen als vrouwen zich niet te handhaven in de Eerste Divisie Competitie en degraderen naar de ook Landelijke Tweede Divisie. De ingezette kwaliteitsslag moet vanaf nu aanleiding geven om de weg omhoog weer in te zetten.

sprinthallenge 20082008 wordt ingeluid met de inzet voor maatschappelijk beleid. Naast Topsport en Jeugd zet de vereniging zich ook in voor Colours of Athletics, waarin integratie en sport zich verweven. Er volgt een nominatie voor sportvereniging van de stad Utrecht en Sportbestuur van Nederland over 2007.

In de eerste helft van 2008 weet Saskia van Vugt meerdere keren op het podium van Nederlandse Kampioenschappen te komen. Na een bronzen plak tijdens de NK Halve Marathon, volgt goud op de NK10.000 en brons op de NK Senioren (5000m).

In september komt Staatssecretaris Jet Bussemaker naar Utrecht, waarbij Phoenix zich presenteren mag vanwege haar brede blik op de maatschappij. Het is de aanloop naar het Lustrum in 2009, waarin Phoenix haar 50e verjaardag als brede kwaliteitsvereniging viert met onder andere een Wereldrecordaanval Festival met wereldrecordaanval op de 10.000 meter vrouwen op Overvecht. Hier wordt de 2e tijd ooit in de atletiekgeschiedenis neergezet (29.53.10) en daarnaast 3 tijden in de top 10 allertijden ter wereld.

De eerste grote prijzen, die Phoenix in haar Lustrumjaar weet binnen te halen zijn die van Sportvereniging en Sportcoach (Herman Lenferink) van het jaar 2008 in Utrecht. Deze prestigieuze prijzen worden gevolgd door de Tolerantieprijs van Utrecht en een nominatie voor de jeugdprijs van 2008. Het zijn tekenen aan de wand dat de brede inzet van Phoenix als vereniging breed wordt gewaardeerd.

Lees ook:

Actueel

Recreantennieuws

Masterlijke Nieuwjaarsborrel in het Paviljoen

19-01-2025

Recreanten en Masters van Utrecht Atletiek opgelet: kom woensdag 29 januari gezellig na training even proosten met ons op het nieuwe seizoen.

lees verder...
Bestuurnieuws

Bouw jij mee aan een sterke jeugdafdeling?

10-01-2025

Onze afdeling jeugd is een groot en belangrijk onderdeel van Utrecht Atletiek. De pupillen (6-11) en junioren (12-19) trainen op drie locaties onder leiding van een groep enthousiaste trainers. Het

lees verder...
Clubnieuws

Kom naar de nieuwjaarsreceptie in het Panbos

30-12-2024

Graag nodigen wij je uit voor onze Nieuwjaarsbijeenkomst op 11 januari in het Panbos. Hier wil je bij zijn! Dit is alweer het tweede event van Utrecht Atletiek.

lees verder...

Agenda

januari 2025
MDWDVZZ
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   
« dec   feb »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten en wedstrijdatleten vaak binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in