Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Mental coaching

Het doel van mental coaching om je te leren in een zodanige toestand te komen dat je optimaal gaat presteren. Mental coaching geeft je inzicht in hoe je met bepaalde gebeurtenissen omgaat en indien noodzakelijk hoe je ermee om zou kunnen gaan.

Als je met atleten over mental coaching praat dan is bijna het steevaste antwoord dat heb ik niet nodig, terwijl iedereen het hard nodig heeft. Het is gewoon een onderdeel van presteren. Wellicht omdat men niet precies weet wat het inhoudt of de angst voor het onbekende. Het niet over oorzaken van minder presteren willen of kunnen praten, terwijl iedereen te maken krijgt met mindere perioden. Elke mindere periode die je goed afsluit, brengt je op een hoger niveau.

Mental coaching maakt, volgens deskundigen, het verschil tussen falen en topvorm. Voor mij is het ook het verschil tussen topvorm en supertopvorm. Door middel van uitgekiende trainingsmethoden, samenhang in de groep kun je atleten in topvorm brengen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook super presteert. Atleten die supertop prestaties hebben geleverd, geven altijd het volgende aan: het voelde vandaag zo goed aan, alles klopte. Ik had de hele dag top kunnen presteren.

© Michel Reij

Zelf werk ik binnen de training aan het verbeteren van de mentale weerbaarheid, door middel van het uitdagen/overtuigen van de atleet om de strijd met zichzelf aan te gaan. Bijvoorbeeld als ze stuk zitten dan ze toch zodanig weten te motiveren dat ze het toch doen en inderdaad stuk gaan. HIT trainingen zijn daar een voorbeeld van. Ze leren zich zelf kennen en leren dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Naast het motiveren laat ik ze ook zichzelf motiveren om de uitdaging aan te gaan en de taak af te maken.

De toewijding en inzet wordt groter als je voor lange termijn succes gaat. Ik zorg er voor dat ze jaarlijks vooruit gaan, want dat motiveert ze. Juist door het aanpakken van de toewijding en inzet wordt het zelfvertrouwen ook vergroot en daardoor zijn ze niet stuk te krijgen en dat motiveert.

Het verbeteren van het zelfvertouwen door scherpe en uitdagende, maar altijd haalbare wedstrijddoelen te stellen en er voor te zorgen dat ze aan het begin van het seizoen al in de buurt zitten van hun eindtijden van het vorige seizoen. Niets stimuleert meer dan dat. Ze weten dat het kan en dat het gaat gebeuren. Dat geeft atleten extra spirit om er uit te halen wat er inzit, want zij moeten het zelf doen. Zo gebeurt het bij mij al meer dan 15 jaar.

Het moeilijkste punt is de eigen controle/sturing die je aan je atletiekleven geeft. Daar heb ik als coach maar beperkte invloed op. Uiteindelijk moet je zelf willen om de sport een steeds groter deel van je leven te laten uitmaken. Mijn aanpak van het verbeteren van de mentale weerbaarheid is een onderdeel van mental coaching.

Daarom nog wat meer over mental coaching

Mental coaching richt zich door middel van overleg en technieken op het verbeteren van individuele prestaties. Dat gebeurt o.a. door: het stellen van wedstrijddoelen,het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Het belangrijkste is dat de grondhouding (commitment en belief) van waar uit je sport wordt bedreven optimaal wordt. Topsporters weten als geen ander dat het leveren van topprestaties onmogelijk is als je geen harde afspraken met jezelf maakt en je daar ook aan houdt. Doe je dat niet, dan is het zonde van je tijd, omdat het onherroepelijk tot teleurstelling gaat leiden en het je niet zal brengen waar je naar toe wilde, maar waar je wel van bent uitgegaan. Je krijgt conflicten met je zelf en dat zal de prestaties negatief beïnvloeden.

Mental coaching helpt je tot supertop prestaties te komen door middel van openhartige gesprekken en het aanleren van technieken. Mental coaching is gericht op gebieden als:

  • het handhaven en/of het ontwikkelen van de eenheid talent, motivatie en discipline;
  • het ontwikkelen van het zelfvertrouwen;
  • het toepassen van ontspanningtechnieken, zoals ademhaling;
  • het slechten van barrieres die supertopprestaties in de weg staan (je traint geweldig, maar het presteren blijft achter);
  • het leren om het gesprek met jezelf aan te gaan;
  • het leren sturen van je gedachten;
  • het aanleren van mentale routines (zoals bijvoorbeeld de mentale warming up);
  • het leren omgaan met en het positief benutten van wedstrijdspanning;
  • het leren om jezelf onder controle te houden;
  • en nog zo veel meer…

Mental coaching maakt het verschil tussen falen en topvorm, of zoals ik dat liever zie tussen topvorm en supertopvorm en bij juiste toepassing brengt het je tot optimaal presterenen en dat willen we allemaal.

AV Phoenix heeft al jarenlang mental coaching omarmt en het is dan ook opgenomen in ons Topsportplan.

Actueel

Clubnieuws

ZomerAvondCup: deze Phoenix-bikkels waren van de partij

24-04-2024

De eerste avond van de ZomerAvondCup zit er weer op. De aftrap vond plaats door de kidsrun waar de jeugd met veel enthousiasme 1km aflegde. Gevolgd door de 5km-lopers, die

lees verder...
Clubnieuws

Phoenix Jaarkalender: handig voor op de koelkast

23-04-2024

Wisten jullie dat we op de site ook een handige kalendermodule hebben? Scroll maar eens naar beneden als je op de home van onze site zit, of kijk aan de

lees verder...
Jeugdnieuws

Ook goede start voor pupillen bij eerste competitiewedstrijd op eigen baan

20-04-2024

Een week na de junioren mochten de pupillen op zaterdag 13 april aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd, wederom met mooi weer op eigen baan en met maar lieftst 40 Phoenix-pupillen

lees verder...

Agenda

april 2024
MDWDVZZ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« mrt   mei »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in