
Ariejan Kuin: vertrouwenspersoon AV Phoenix
Sinds enige jaren is binnen AV Phoenix een vertrouwenspersoon actief. De vertrouwenspersoon binnen Phoenix is lid van de vereniging en heeft een volledig onafhankelijke positie, los van het bestuur. Ariejan is een van onze vertrouwenspersonen.
Iedereen kan een beroep doen op de vertrouwenspersoon, die zich slachtoffer voelt van:
- pesten;
- oneigenlijk uitoefenen van de functie van trainer, bestuurslid, commissielid;
- seksuele intimidatie;
- seksueel geweld;
- ongewenste omgangsvormen;
- andere vormen van machtsmisbruik.
Ouders of leden die zich niet zelf slachtoffer voelen, maar zich ongerust maken over een bepaalde situatie en hier over naar hun idee niet terecht kunnen bij trainer of bestuur, kunnen zich ook wenden tot de vertrouwenspersoon.
Invulling vertrouwenspersoon AV Phoenix
Wie: Ariejan Kuin
Mailadres: [email protected]
Persoonlijke noot Ariejan Kuin
“Ik ben zo’n vader die jarenlang langs de lijn zijn kinderen heeft aangemoedigd. Mijn twee zonen zijn inmiddels volwassen mannen en hebben hun weg gevonden in de atletiek. Omdat ik de sfeer op de atletiekbaan bij de wedstrijden meestal heel prettig vind ben ik meer dan 10 jaar terug begonnen met het jureren.
Mijn vrouw en ik zijn in 2015 in Utrecht komen wonen en hebben onderdak gevonden bij atletiekvereniging Phoenix. Mijn vrouw is bij de recreanten gaan hardlopen, ik heb me aangeboden als jurylid.
Na een studie theologie heb ik 8 jaar als pastoraal werker gewerkt en ben op dit moment bestuurssecretaris van een religieuze instelling. Als vertrouwenscontactpersoon wil ik er voor zorgen dat de atletiekvereniging werkt aan een goed beleid op het gebied van preventie misbruik en een luisterend oor zijn voor leden van de vereniging die klachten hebben.
Ik denk dat ik als vertrouwenscontact persoon kan meewerken aan een goede sfeer in de atletiekvereniging en stel me daarom beschikbaar voor deze functie.”
Werkwijze: geheimhouding
De vertrouwenspersoon is gehouden alles geheim te houden wat hem/haar schriftelijk wordt toegezonden, of wat hem/haar ter ore komt. Alles wat besproken wordt tussen de vertrouwenspersoon en het lid van de vereniging, dat met een klacht komt, blijft tussen hen beiden. Enkel degene, die klaagt, geeft aan, of en zo ja welke informatie bij het bestuur bekend gesteld wordt.
Bij het ontvangen van een vraag of klacht zijn er de volgende stappen mogelijk:
- luisteren naar klachten en problemen, bemiddeling, informele afhandeling indien mogelijk;
- indien nodig samen bepalen van vervolgstappen zoals:
- begeleiding naar extern adviseur (zie onder);
- begeleiding naar eventuele hulpverlening;
- ondersteuning bij eventuele aangifte bij justitie;
- verlenen van nazorg.
Daarnaast kan de vertrouwenspersoon een onafhankelijk advies geven aan het bestuur over het te voeren integriteitsbeleid en preventiebeleid van bijvoorbeeld seksuele intimidatie.
De vertrouwenspersoon rapporteert 1x per jaar aan de ALV het aantal vragen of klachten.
De externe adviseur
In en na overleg met de vertrouwenspersoon kan er voor gekozen worden om contact op te nemen met een extern adviseur. Het contact met de externe adviseur kan via het NOC*NSF-meldpunt ‘seksuele intimidatie in de sport’ lopen. Andere mogelijkheden zijn een vertrouwenspersoon van de gemeente Utrecht dan wel de GGD.
De verwijzing naar een extern adviseur is afhankelijk van de vraag en/of voorkeur van de betrokkene.
Werkwijze nieuwe trainers
In het kader van het integriteitsbeleid is een procedure opgesteld met betrekking tot nieuwe trainers voor de jeugdafdeling.