Trainingsgroepen Trainingstijden Studenten

Een mila-eindsprint in Culemborg

Meestal is de 5km op de weg een beetje het ondergeschoven kindje bij wegevenementen. De afstand is nét niet uitdagend genoeg voor de gemiddelde recreant en de afstand wordt vaak als ‘prestatieloop’ aangeduid. Meestal zijn er geen prijzen te verdienen waardoor de bezetting kwalitatief doorgaans mager is. Maar… Niet in Culemborg bij de Culemborg City Run! Een verslag van Leon Graumans.

Hier waren wel prijzen te verdienen, het parcours klopte (diverse GPS horloges gaven afstanden van plus of min 20 meter weer en dat valt binnen de gebruikelijke foutmarge) en het overige wedstrijdaanbod in de regio was niet al te groot. Daarom stonden maar liefst 7 Phoenix-atleten aan de start: Jeroen, Jaap, Najim, Nienke, Karin, Inge en ikzelf.

Met Jeroen had ik afgesproken om te proberen de eerste kilometer samen op te lopen. Daarna zouden we het wel zien. Al verwachten we beide dat ik op een 5 km doorgaans iets sterker ben dan Jeroen. Die verwachting kwam dit keer niet uit.

In de eerste twee kilometer vormde zich een groepje van vier. Daarin zaten Jeroen en ik dus, maar ook thuislopers Ruben Stittelaar en Jelmer van der Linden. Tegen Ruben heb ik wel eens een 5000m op de baan gelopen en in de uitslagen kom ik zijn naam voornamelijk tegen bij langere afstanden. Van hem zou wel eens stevige concurentie kunnen komen gezien de progressie die hij doormaakt. Jelmer kende ik niet en ik kon zijn capaciteiten niet inschatten. Duidelijk was wel dat we niet te maken hadden met een te enthousiast gestarte junior. Met een krachtige loopstijl leek hij vrij makkelijk te volgen.

In het groepje profiteerden we mooi van elkaar, al ben ik zelf een ongeduldig type en kan ik het niet laten om op kop te gaan lopen. Dat ging lekker en na 2 km stond er 6:06 op het klokje. Precies volgens plan om op een eindtijd van 15:15 uit te komen.

Een mila-eindsprint in Culemborg

Na ongeveer 2,5km stapte Ruben Stittelaar uit. Blijkbaar ging het hem net te hard. Maar wie zat er – enigszins tot mijn verbazing – nog pal achter me? Jeroen! Op dat moment nam de bijzonder gemakkelijk lopende Jelmer (18 jaar…) het initiatief in de wedstrijd over. Mijn mindset moest ik bijstellen. Bijblijven was nu het enige dat telde. En Jeroen zou toch wel een keer moeten lossen?

Toch deed ik nog enkele pogingen om weg te lopen van ons gevormde drietal maar deze werden eenvoudig gepareerd door Jelmer en zo stormden we gezamenlijk het historische centrum van Culemborg binnen.

In de laatste paar slingers in het parcours was Jelmer nét iets behendiger en pakte een meter of 10 voorsprong op Jeroen en mij. Bij het opdraaien van de Markt van Culemborg met de finish op enkele tientallen meters verder wist ik het: Jeroen gaat mij eruit sprinten. Al laat ik me niet zomaar verslaan en gooide ik alles op alles. Toch waren het de snelle 400/800m benen van Jeroen die mij min of meer op de finishlijn klopten. Eindtijd van beide: 15:19 minuten (zelf klokten we 15:17 en de uitslagen lijken niet helemaal correct aangezien Jeroen een snellere bruto- dan nettotijd heeft…). Voor ons beide een pr op de weg. En voor Jeroen overigens een mega pr!

Nu was het de vraag hoe Jaap, Najim en de vrouwen het er vanaf zouden brengen. Karin, Nienke en Inge zouden wel eens voor een ‘clean sweap’ kunnen zorgen!

Jaap liep zoals verwacht als eerste van het groepje onder de finishboog door. Met zijn eindtijd was hij tevreden. Karin werd volgens verwachting eerste bij de dames en deed dat in een sterke tijd. Nienke volgde maar bleef helaas net boven de 20 minuten steken. Dat zorgde even voor teleurstelling maar al snel overheerste toch een tevreden gevoel. Op de baan gaat die 20 minutengrens er zeker aan.

Na Nienke zou Inge moeten volgen. Maar helaas, een Culemborgse van Statina ging er met de derde ereplaats vandoor en Inge moest het doen met een 4e stek… Toch had Inge ook lekker gelopen, al zat een pr er niet in.

Een mila-eindsprint in Culemborg

De prijsuitreiking gaf ons tegoedbonnen voor de plaatselijke sportwinkel. Die zijn we direct gaan plunderen. Jeroen zit er volgende winter warmpjes bij met zijn aangeschafte muts en de vrouwelijke driften van Karin en Nienke kwamen helemaal bovendrijven bij het passen van shirtjes en jasjes. Zelf hield ik het maar bij een voetbal. Ook in de zomer moeten de balvaardigheden onderhouden worden om over een half jaar in topvorm te beginnen aan de nieuwe ‘spinnenvoetbal’ competitie bij de zaaltraining!

Uitslagen Culemborg City Run 5km

2e Jeroen Rodenburg 15:19
3e Leon Graumans 15:19
4e Jaap Vink 16:54
1e Karin Gorter 18:19
13e Najim el Bouayadi 19:08
2e Nienke van Pijkeren 20:02
4e Inge van ’t Veer 21:43

Actueel

Studentennieuws

NSK Meerkamp

04-06-2023

Tijdens het pinksterweekend (27 en 28 mei) was het zover, de NSK (loop)Meerkamp in Wageningen. Met een kleine delegatie werd er naar de mooie blauwe atletiekbaan van Tartletos afgereisd. Bij

lees verder...
Clubnieuws

En dat is 3… Phoenix-dames verbreken wederom de parcoursrecords bij de Zomeravondcup

01-06-2023

De derde avond van de Zomeravondcup 2023 was er eindelijk weer een met heel veel zon, veel deelnemers en wederom gesneuvelde parcoursrecords. Ook interessant:Phoenix-dames verpletteren wederom parcoursrecords bij de…Zomeravondcup 2023:

lees verder...
Studentennieuws

Maandverslag mei

01-06-2023

Welkom bij het maandverslag van alle activiteiten die op en naast de baan hebben plaatsgevonden binnen de studentengroep in de maand mei. Deze maand stond in het teken van de

lees verder...

Agenda

juni 2023
MDWDVZZ
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« mei   jul »

Lidmaatschap

Ben je geïnteresseerd in trainen bij AV Phoenix? Kom dan gerust eerst eens een kijkje nemen bij de verschillende trainingen. Je kunt vier weken gratis meetrainen om te kijken of het je bevalt!

Er zijn verschillende trainingssgroepen waar je je bij aan kunt sluiten.

Phoenix traint in het zomerseizoen buiten op de baan van Maarschalkerweerd en Overvecht. In het winterseizoen zijn onze jongste atleten, wedstrijdatleten en studenten binnen in de zaal te vinden.

Schrijf je in