Trainer Joost Borm
Joost Borm verzorgt samen met Herman Lenferink de individuele coaching van de selectie-atleten en geeft training aan atleten die kiezen voor de 400/800m. Joost is meervoudig Nederlands kampioen op de midden- en lange afstand geweest en voormalig Nederlands recordhouder.
In de winter geeft Joost Borm training op dinsdag (Overvecht), woensdag (400-800m trainingsgroep, Maarschalkerweerd) en (afgewisseld met Herman Lenferink) op zaterdagmiddag in het Panbos.
Joost geeft sins 2000 training volgens de Verheul methode bij AV Phoenix. Joost:
Ik ben trainer geworden omdat ik – heus waar – heel veel verstand heb van hardlopen in het algemeen en van “de trainingsmethode Verheul” in het bijzonder.
Joost is een keer of tien Nederlands kampioen geweest en heeft jarenlang het Nederlands record gehad op de 2000 meter. En op zijn 3.38.3 op de 1500m, waar hij nog steeds apetrots op is.
Hij is trainer geworden omdat hij – nog steeds – gek is op dat hardlopen, en met plezier die passie wil delen met atleten die met veel toewijding zichzelf in dat lopen willen verbeteren.
Zijn filosofie
De atleet moet terug kunnen vallen op een trainer die weet heeft van trainingsschema’s en van alle trainingsmiddelen die ingezet kunnen worden op het juiste moment, om zo het maximale (trainings- en wedstrijd)resultaat te behalen. Niet alleen pieken vindt hij belangrijk, maar ook de atleet ook begeleiden bij blessurepreventie. Hij wil zijn topsportkennis en trainingservaring vooral delen met atleten en verwacht van zijn atleten een open en leergierige houding. Hij gaat uit van open discussies en zal atleten altijd willen overtuigen van zijn gelijk. In de groep verwacht hij toewijding, maar ook gezelligheid.
Samen werken
Samenwerken houdt elkaar scherp en is in zijn optiek is dat de meest gezonde basis voor de verhouding tussen trainer en atleet. Als trainer voel je niet wat een atleet voelt tijdens de training en de wedstrijd. Net zo goed als een atleet niet kan zien wat ik wel zie, vanaf de kant en vanuit zijn ervaring.
Betrokken zijn
Maar er komt meer bij kijken dan verstand van hardlopen alleen. Als middenafstandtrainer bouwt hij met zijn atleten een band op. Dat is logisch. Hardlopen is een prachtsport, is toewijding, is blessureleed, is tegenslag en is uiteindelijk ook altijd ergens een overwinning. Op jezelf. Op een hagelbui tijdens een training die je toch heb afgerond. Op een inzinking tijdens een wedstrijd. Op je tegenstander. Juist: hardlopen is emotie. En het is belangrijk dat atleet en trainer die emotie kunnen delen met elkaar. Dat is, vanuit menselijk perspectief gesproken, niet alleen gewoon fijn om te kunnen; het is ook beter voor het eindresultaat: het hardlopen zelf. Iedere atleet heeft vlak voor de wedstrijd last van wedstrijdspanning. Van zenuwen. Dat moet je kunnen delen met je trainer, juist dan. Of als een wedstrijd uitdraait op een enorme teleurstelling – en dat overkomt iedereen wel eens – dan ben je daar als atleet vaak ongenuanceerd kapot van. Ook dat moet je kunnen delen met je trainer. Want juist in dat soort ervaringen ligt vaak de kiem van het succes van de toekomst. Het analyseren van fouten, en er lering van trekken, is een proces waarin Joost als trainer van toegevoegde waarde kan en wil zijn.